Pretraga

Nacionalne ispite pišu svi četvrtaši i osmaši: Objavljeni detaljni vodiči s primjerima zadataka

A- A+

Ove školske godine nacionalne ispite pisat će svi učenici četvrtih razreda osnovne škole u svim školama u Hrvatskoj, kao i svi osmaši u državi. Učenici četvrtog razreda pišu ispite iz triju predmeta, a učenici osmog razreda pisat će ispite iz osam predmeta. Ni u četvrtim niti u osmim razredima ispiti se neće ocjenjivati brojčano, ali će se učenicima u e-Dnevniku bilježiti bodovi. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je detaljne vodiče i za ispite koji se provode u četvrtim i one koji će se provoditi u osmim razredima.

Ispit mature iz Hrvatskog jezika

Ispit iz Hrvatskog jezika | foto: srednja.hr

Oko 37 tisuća učenika četvrtih razreda i 41 tisuća učenika osmih razreda u svim školama u Hrvatskoj. Učenici četvrtih razreda ispite pišu od 4. do 8. ožujka, a učenici osmih razreda nacionalne ispite pisat će od 11. do 27. ožujka 2024. godine.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji ih provodi, objavio je detaljne vodiče kroz sadržaj i strukturu tih ispita. Osim što su u tim dokumentima detaljno raspisani sadržaji i struktura ispita po svim predmetima, mogu se ondje pronaći i primjeri zadataka.

Nacionalne ispite pišu svi četvrtaši

Novost od ove godine je, kako smo nedavno pisali, da će ispite pisati i svi učenici četvrtih razreda osnovne škole, za koje su se nacionalni ispiti do sada provodili eksperimentalno. Četvrtaši će rješavati Hrvatski, Matematiku, Prirodu i društvo te učenici nacionalnih manjina svoj materinski jezik.

Na  Hrvatskom su jeziku tri područja ispitivanja – čitanje, hrvatski jezik i pisanje. Ispit iz Hrvatskog sadrži ukupno 35 zadataka i donosi ukupno 52 boda, a traje ukupno 135 minuta. Kada je riječ o Matematici, nacionalni ispiti za četvrtaše ispituju znanja u pet  područja – brojevi. algebra i funkcije, oblik i prostor, mjerenje, podaci, statistika i vjerojatnost. Taj ispit sadrži 30 zadataka, donosi 32 boda, a piše se 60 minuta. Četvrtaši još pišu i nacionalni ispit iz Prirode i društva, na kojem su četiri područja ispitivanja – organiziranost svijeta oko nas, promjene i odnosi, pojedinac i društvo te energija.

Detalje oko toga koji će sadržaji biti obuhvaćeni nacionalnim ispitima u četvrtim razredima te kako će otprilike izgledati zadaci možete vidjeti u vodiču ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
,

Izdvojeni članak
nacionalni ispiti

Ove godine nacionalne ispite piše i svih 37.000 učenika četvrtog razreda: Doznali smo ocjenjuju li se

I ove godine ispite će pisati svi osmaši

Kao i prošle godine, nacionalne ispite, ali iz osam predmeta, pisat će i svi učenici osmih razreda, ali oni iz čak osam predmeta i materinskog jezika. To su Hrvatski, Matematika, strani jezik, Biologija, Kemija, Fizika, Povijest i Geografija. Isto su kao i kod četvrtaša tri područja ispitivanja – čitanje, hrvatski jezik i pisanje. Ispit iz Hrvatskog za osmaše sadrži 47 zadataka koji donose 70 bodova, a sam ispit traje 180 minuta.

Na Matematici za osmaše je pet područja ispitivanja –  brojevi, algebra i funkcije, oblik i prostor, mjerenje te podaci, statistika i vjerojatnost. Nacionalni ispit iz Matematike za osmi razred sadrži 35 zadataka na kojima je moguće ostvariti 40 bodova, a maksimalno vrijeme pisanja je 90 minuta. Slušanje, čitanje i pisanje tri su područja koja se provjeravaju na ispitu iz Engleskog jezika. Taj, pak, ispit sadrži 49 zadataka, donosi 46 bodova, a traje između 110 i 115 minuta.

Detalje oko toga koji će sadržaji biti obuhvaćeni nacionalnim ispitima u ova tri i preostalih pet predmeta koje pišu osmaši,  te kako će otprilike izgledati zadaci možete vidjeti u vodiču ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap