Pretraga

Podignuta optužnica protiv ravnateljice Osnovne škole u Medulinu jer nije odmah prijavila brutalno nasilje nad učenikom

A- A+

Emmanuela Pinzan Chiavalon, ranvateljica Osnovne škole Mate Demarin u Medulinu, zaradila je optužnicu pred Općinskim državnim odvjetništvom u Puli jer prošle godine nije odmah obavijestila roditelje niti prijavila nadležnima brutalan slučaj nasilja nad jednim učenikom. Prije nešto više od godinu dana, podsjetimo, mučne snimke iz Medulina proširile su se društvenim mrežama. Na njima se vidjelo kako grupica učenika premlaćuje jedno učenika. Udarali su ga nogama i rukama svuda po tijelu.

emmanuela pinzan chiavalon, ravnateljica OŠ Mate Demarin u Medulinu

Emmanuela Pinzan Chiavalon, ravnateljica OŠ Mate Demarin u Medulinu
Foto: Google Maps screenshot | Youtube screenshot; TV Nova Pula

Prije nešto više od godinu dana i mi smo pisali o stravičnom slučaju vršnjačkog nasilja u Medulinu. Društvenim se mrežama proširio videozapis koji je prikazivao mučne scene zlostavljanja jednog učenika Osnovne škole Mate Demarin u Medulinu. Grupica učenika tukla ga je nogama i rukama svuda po tijelu. Ravnateljica škole Emanuela Pinzan Chiavalon tada je izjavila kako ne želi komentirati okolnosti događaja te je upućivala sve daljnje upite na službenu mail adresu.

Protiv nje podignuta optužnica

Sada je protiv nje podignuta optužnica pred Općinskim državnim odvjetništvom u Puli, piše Marcello Rosanda za Glas Istre. Pinzan Chiavalon tereti se za neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i drugih ranjivih skupina, odnosno zbog nepostupanja po pravilima struke.

Državno je odvjetništvo optužuje da je kazneno djelo počinila u veljači 2022. godine. Iako je bila upoznata s događajem koji se odvio u školi, općinski je državni odvjetnici, prenosi Glas Istre, terete da nije obavijestila relevantne osobe i službe. Tereti ju se da, podcrtava Glas Istre, nije tražila pomoć ni procjenu liječnika o potrebi žurne medicinske pomoći napadnutom djetetu i učeniku osnovne škole na se čijem čelu Pinzan Chiavalon nalazi kao ravnateljica.

Izdvojeni članak

Istrom se proširila snimka mučnog nasilja u školi u Medulinu, evo što se do sada zna o slučaju

Prošle godine uvjeravala da nema zataškavanja

Prošle godine ovaj su stravičan slučaj nasilja osudili načelnik Medulina Ivan Kirac i istarski župan Boris Miletić, koji je naglasio kako tolerancije za bilo kakav oblik nasilja ne smije biti, a kada se ono događa među mladima, to treba biti dodatan razlog za hitnu reakciju. Izrazio je i svoju nadu kako se slučajevi slični ovome više neće događati, a i kako će Istarska županija, kao osnivač osnovne škole u pitanju, poduzeti sve potrebne radnje da se slučaj rasvijetli.

Ravnateljica škole Pinzan Chiavalon najstrože je tada osudila postupke učenika, koji su osim maltretiranja učenika, događaj snimali i distribuirali. Napomenimo kako je tada odbacivala sumnje da su učenici tog trenutka bili prepušteni sami sebi i uvjeravala da se sve radilo po protokolu i nije bilo zataškavanja.

– Školsko dvorište je iznimno veliko, oko 4.500 kvadrata, te dežurni učitelj u tom trenutku nije vidio događanje s obzirom da se nalazio na drugom dijelu dvorišta. Čim je uočio nasilje, odmah je poduzeo sve mjere da se prekine i zaustavi nasilno postupanje, te je odmah potražio pomoć drugih djelatnika škole i mene, na što smo odmah reagirali i poduzeli sve aktivnosti i mjere sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, a koji postupak još uvijek traje, zaključila je u svojem odgovoru.