Pretraga

Pogledajte u kojim županijama sutra zbog štrajka nema nastave!

A- A+

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama zahtijevaju povećanje koeficijenata složenosti poslova zaposlenih u sustavu obrazovanja za prosječno 6,11%. Istovremeno, Vlada šalje poruku kako koeficijenti ne mogu biti predmet pregovora sa sindikatima i predlaže povećanje plaće kroz dodatke i to dvokratno za 4% do lipnja. Sindikati su to odbili prihvatiti i zato se danas u svim osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske održava štrajk nastavnika i drugog nenastavnog osoblja. Štrajk se sljedećih dana održava cirkularno, dakle ne u čitavoj državi nego po županijama, a danas je objavljeno u kojim se županijama štrajka u petak.

Učionica
Foto: Feliphe Schiarolli on Unsplash

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama na današnjoj je konferenciji najavio kako će se do ispunjenja zahtjeva sindikata svakoga dana u podne održavati konferencija za medije na kojoj će se govoriti o tijeku štrajka i najaviti u kojim se županijama štrajka sutradan.

Izdvojeni članak

[Uživo štrajk u školama] Sindikati uspješni prvog dana štrajka, a možda im se priključe i profesori s faksa

Istaknuo je kako se štrajk provodi cirkularno jer je zamišljen kao stalni pritisak kroz deset dana (koliko traje jedan ciklus), a tako da se učenicima nanese najmanja šteta. Cirkularni štrajk znači da se narednih dana štrajk neće održavati u svim županijama, nego samo u nekoliko njih.

– U tijeku jednog ciklusa učenici neće imati nastavu dva dana, ali imat će zorni prikaz građanskog odgoja zauzimanja za sebe, kazao je Mihalinec.

Poznato je u kojim se županijama štrajka u petak.

– Drugi dan u štrajku sudjeluju četiri županije na dijametralno suprotnim krajevima Hrvatske, Splitsko-dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska, Varaždinska i Međimurska. U te četiri županije štrajkaju sve osnovne i srednjoškolske ustanove, kazao je Mihalinec i dodao da će raspored za ponedjeljak biti poznat sutra.

Predstavnici sindikata istaknuli su i kako kako je jučer pao sustav CARNET-a i stranice škole, a isto se događa i danas kada škole pokušavaju prijaviti koliko nastavnika sudjelovalo u štrajku.

Ipak, prema trenutnim podacima koje su škole poslale u srednjoškolskom sustavu u štrajku je 85% zaposlenih, dok je u osnovnim školama u štrajku 89% učitelja i drugih zaposlenika škola.

Štrajk uživo pratite na srednja.hr na ovoj poveznici. 

Više o štrajku nastavnika čitajte na sljedećim poveznicama:

Sindikalisti zadovoljni početkom štrajka: ‘I učenici su uz nas’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema

Uživo na srednja.hr: Počeo je štrajk nastavnika diljem Hrvatske

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu

Propali pregovori Vlade i sindikata: Osnovne i srednje škole od sutra u štrajku!

Predsjednica Sindikata učitelja otkrila nam je koliko je izgledno da će profesori u štrajk