Pretraga

Pokažite primjenu znanja iz matematike u stvarnosti i osvojite vrijedne nagrade na Statističkoj olimpijadi 2018.

A- A+

U organizaciji Eurostata i brojnih europskih nacionalnih statističkih ureda, a sa svrhom promicanja statističke pismenosti među srednjoškolcima, kreće ovogodišnja Statistička olimpijada. Natjecanje će se održati tijekom školske godine, a sastoji se od dvije faze –  nacionalne i europske. Finalistima nacionalne faze natjecanja omogućit će se sudjelovanje u europskoj fazi natjecanja, a na obje faze onima koji pokažu najbolje znanje bit će dodijeljene vrijedne nagrade. Prijave na nacionalno natjecanje otvorene su prošloga tjedna i traju do 26. siječnja.

Statistička olimpijada

Statistička olimpijada natjecanje je za srednjoškolce, a cilj mu je pokazati koliko su srednjoškolci upoznati sa statističkim pojmovima i izračunima, koliko je statistika zastupljena u srednjim školama, ponajprije u nastavnom predmetu Matematika, kolike su mogućnosti stvarne primjene stečenoga statističkog znanja, ali i koliko se srednjoškolci snalaze pri pretraživanju raspoloživih statističkih podataka te koliko ih stvarno razumiju.

Osim toga, ovo će natjecanje biti korisno i za nastavnike jer pruža ideje kako statističke podatke uključiti u svakodnevan rad sa srednjoškolcima te kako na primjerima iz stvarnog života mogu na jednostavan i zanimljiv način objasniti kompleksne statističke pojmove.

Kao što smo spomenuli, natjecanje se provodi u dvije faze, na nacionalnoj i europskoj razini. Nacionalna faze odvijat će se na hrvatskom, dok će za europsku fazu natjecanja biti potrebno poznavanje engleskog jezika.

Nacionalna faza natjecanja provodi se u dvije kategorije: za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola i 1. i 2. razred srednjih škola. Učenici mogu sudjelovati u ekipama od jednoga do tri učenika, koji ne moraju biti nužno iz iste škole, ali moraju biti iz iste kategorije. Svaka ekipa mora imati nastavnika − mentora koji će osim prijave na natjecanje biti zadužen i za praćenje rada svoje ekipe te za pružanje potrebne pomoći u izvršavanju zadataka.

U europskoj fazi Statističke olimpijade mogu sudjelovati pobjedničke ekipe i dvoje finalista iz obje kategorije nacionalne faze. Ekipe za sudjelovanje prijavljuje Državni zavod za statistiku. Prijave za nacionalnu fazu zaprimaju se od 20. listopada 2017. do 26. siječnja 2018. godine.

Najbolje mentore i ekipe očekuju vrijedne novčane nagrade, kao i elektronički uređaji, a više o samim prijavama i provedbi natjecanja možete saznati na ovom linku.