Pretraga

Završilo natjecanje iz statistike: Učenici i mentori osvojili mobitele, pametne satove i tablete

A- A+

Skoro 1.300 učenika iz 48 srednjih škola iz cijele Hrvatske sudjelovali su na šestom po redu Statističkom natjecanju. Učenici su se podijelili u 475 ekipa te su se borili za nagrade u dvije kategorije. Natjecanje je trajalo nekoliko mjeseci kako bi se prikupili statistički podaci, a zatim i obradili te prezentirali.

učenici pobjednici statističkog natjecanja s medaljama oko vrata

Foto: DZS Promo

Statističko natjecanje za učenike srednjih škola održava se već šestu godinu za redom u organizaciji Državnog zavoda za statistiku. Ove je godine sudjelovalo skoro 1.300 učenika iz 48 škola diljem Hrvatske, a samo natjecanje je trajalo nekoliko mjeseci. Učenici su se podijelili u 475 ekipa, a šest škola osvojilo je nagrade od mobitela, pametnih satova pa do tableta.

– Nakon borbe u prvome i drugom krugu natjecanja koje uključuje rješavanje zadataka iz općeg poznavanja statistike i razumijevanja statističkog teksta, pretraživanje baza podataka i, na samom kraju, izradu prezentacija na osnovi zadanog skupa podataka, pobjednici su konačno nagrađeni, objavili su organizatori.

Učenici su svojim ekipama davali razna imena – od Doktora do Ministrica

Nagrade su se dijelile u dvije kategorije, A i B, a uz učenike nagrađeni su i njihovi mentori. Prva nagrada u A kategoriji, u kojoj su se natjecali 3. i 4. razredi srednjih škola, otišla je u Elektrostrojarsku školu Varaždin, ekipi DOKTORI. Drugu nagradu osvojila je ekipa GAVRAN iz varaždinske Prve gimnazije, dok je treća nagrada uručena ekipi STAT3TIMRI iz Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka.

U B kategoriji, gdje su se natjecali učenici 1. i 2. razreda srednjih škola, prvu nagradu osvojila je ekipa FJ iz Srednje škole Novska. Drugo mjesto pripalo je ekipi MINISTRICE iz Ekonomske škole Velika Gorica, a treće mjesto dodijeljeno je ekipi LIMETA iz Medicinske škole Varaždin.

– Ekipa FJ iz Novske ima posebnog razloga za sreću i zadovoljstvo jer su, osim osvojenoga prvog mjesta u B kategoriji, svojom maštovitom prezentacijom osvojili i simpatije šire publike te izborili Nagradu javnosti, dok je u A kategoriji to pošlo za rukom ekipi KABACCO iz zagrebačke XV. gimnazije, navode organizatori.

Izdvojeni članak

Statistika otkriva koliko je žena naspram muškaraca znanstvenica, inženjerki i stručnjakinja

Mentori i učenici u A kategorijama osvojili su i tečajeve iz statistike

Učenici i mentori koji su osvojili prva mjesta u obje kategorije osvojili su mobitele, drugoplasirani pametne satove, a trećeplasirani tablete. Mentori i učenici u A kategorijama osvojili su i tečajeve iz statistike u trajanju od 20 školskih sati.

– Iznimno nas raduje činjenica da je vrijednost promicanja statističke pismenosti prepoznao iznimno velik broj mladih ljudi koji će uskoro postati aktivni sudionici društva i utjecati na kreiranje raznih politika i mjera. A kako bi svoj glas ‘za bolje sutra’ svih nas znali i mogli koristiti na ispravan način, bitno je, naravno, da se, između ostaloga, znaju služiti i statistikom, poručili su organizatori natjecanja.