Pretraga

U srijedu je treća godišnjica potresa u Zagrebu: Četiri škole neće biti gotove ni do nadolazeće jeseni

A- A+

U jutarnjim satima 22. ožujka 2020. godine Zagreb je pogodio stravičan potres. U njemu su stradale brojne građevine, a među njima su značajno oštećene i pojedine škole. I dok je pet osnovnih škola cjelovito obnovljeno, sa srednjima to nije slučaj. Gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima i ministrom Radovanom Fuchsom ovog je utorka obišao gradilište Gimnazije Tituša Brezovačkog, u čije bi se klupe učenici trebali vratiti s početkom iduće nastavne godine. No za rujan i početak nove školske godine neće biti spremne Prva ekonomska škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Gornjogradska gimnazija i Umjetničko-plesna škola Silvije Hercigonje.

Tomislav Tomašević|screenshot: Facebook

Učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog Zagrebu već tri godine nastavu ne slušaju u svojoj zgradi na Gornjem gradu. Jedna je to od ustanova koje su gotovo potpuno uništene u potresu koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb. Radovi na cjelovitoj obnovi Tituša trebali bi biti gotovi krajem ljeta, a učenici se s početkom iduće nastavne godine vratiti u klupe.

Za rujan neće biti spremne četiri škole

Ovog utorka gradilište Gimnazije Tituša Brezovačkog obišao je gradonačelnik Tomislav Tomašević sa svojim zamjenicima te ministrom znanosti i obrazovanja, Radovanom Fuchsom.

– Kada govorimo obnovi škola, do sada je obnovljeno 168 zgrada u odgoju i obrazovanju, od čega pet cjelovito. To su OŠ Miroslav Krleža, OŠ Ivan Merz, OŠ Vugrovec-Kašina, OŠ Petar Zrinski te Učenički dom Brune Bušića. Šesta se dovršava, to je Glazbena škola Blagoje Bersa u Frankopanskoj ulici. Sedma je iza nas, to je Gimnazija Tituša Brezovačkog, koja će biti spremna za novu školsku godinu. Osma je Gornjogradska gimnazija, čiji radovi su ugovoreni. Zatim Prva ekonomska škola u Medulićevoj ulici, koja je također pred ugovaranjem i još ostaju Škola primijenjene umjetnosti i dizajna i Umjetničko-plesna škola Silvije Hercigonje. Te dvije, pogotovo ŠPUD, ispale su vrlo zahtjevne. Imamo nekih poteškoća u kretanju radova, ali i one će uskoro krenuti, rekao je na konferenciji za medije zamjenik gradonačelnika Tomaševića, Luka Korlaet.

Za rujan i povratak učenika u klupe, dodao je, neće biti spremne upravo Prva ekonomska škola, ŠPUD, Gornjogradska gimnazija i Umjetničko-plesna škola Silvije Hercigonje.

– U završenim obnovama koje sam spomenuo, više od dvije tisuće učenika vratilo se u svoje matične školske zgrade. Neki od osnovnoškolaca, recimo učenici OŠ Petar Zrinski, morali su putovati u pet drugih škola, što je predstavljalo ogroman logistički problem za njih, roditelje i učitelje i škole domaćine, pa u konačnici i grad koji je trošio enormna sredstva na prijevoz tih učenika, rekao je Korlaet.

Izdvojeni članak
tehnički muzej nikola tesla

Foto: Obnova fakulteta otkrila da su se u zgradama čuvale stvari stare više od 70 godina

Za obnovu Tituša trebala je nova dokumentacija i javna nabava

Istaknuo je i da je, kada je riječ o obrazovanju, projekcija povlačenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU 531 milijun kuna do kraja obračunskog razdoblja.

– To je sedamdesetak milijuna eura. To je ovaj konstruktivni dio, konstruktivna sanacija i ojačanje, a još preko toga za cjelovite obnove značajna sredstva su sjela zasad na gradski proračun, ali se nadamo da ćemo ih refundirati iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost, rekao je Korlaet.

Pojasnio je i da je Gimnazija Tituš Brezovački građena je u 17. stoljeću, kao samostan te je vrlo vrijedna u povijesnom i arhitektonskom smislu te je zaštićeno kulturno dobro. Kao takva je bila posebno zahtjevna za obnovu, pa je prethodne projekte trebalo novelirati i raspisati novu javnu nabavu te započeti ovu fazu radova kroz novi ciklus.

– To je razlog zašto je cijela stvar toliko trajala. Ja razumijem frustraciju i roditelja i nastavnika i ravnatelja, ali postoji čvrst i jasan razlog za to. Predviđeni kraj radova je konac ljeta, odnosno voljeli bismo da djeca u rujnu krenu u školsku godinu ovdje i njih 430 učenika koji su više od gotovo tri godine izbivali iz svojih matičnih prostora će se napokon vratiti tamo gdje spadaju i u tom smislu nas to jako veseli, rekao je Korlaet.

Izdvojeni članak
zgrada Geografskog odsjeka PMF-a, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije te Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar

Video: Pogledajte kako napreduje obnova zgrade koju dijele dva zagrebačka fakulteta

Što je s OŠ Bukovac?

Ostalo je za obnoviti još šest školskih zgrada. U škole se nisu vratili ni učenici Osnovne škole Bukovac, koja se samo djelomično obnavlja od potresa.

– OŠ Bukovac isto je stradala u potresu, ali tamo se praktički gradi nova zgrada i sredstva se za to ne mogu povlačiti iz Fonda solidarnosti. Ona će također biti spremna za rujan. To je velika zgrada na zahtjevnom terenu i vrlo je ambiciozna arhitektura. Ali hvatamo i tamo rok da u rujnu djeca budu u školi Bukovac. Imamo još jednu rekonstrukciju i značajnu nadogradnju, a to je OŠ Jure Kaštelan na Savici. Ona je završena, treba još samo atestirati njene priključke i ona mora ishoditi uporabnu dozvolu, što će se dogoditi do konca ožujka, najkasnije do polovine travnja. Tako da će vrlo skoro djeca krenuti i u ove dvije škole, rekao je Korlaet.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević ističe da je zadovoljan dinamikom obnove javnih zgrada, posebice imajući u vidu da su u neke cjelovite obnove škola koštale i preko sto milijuna kuna.

– Obrazovne ustanove su najkompleksniji i najskuplji projekti, jer kada govorimo o cjelovitoj obnovi, to nije samo konstrukcijska obnova, to je de facto nova zgrada u starom ruhu. To su najnovije opremljene škole, energetski najmodernije i najučinkovitije, s najkvalitetnijom opremom. Vidjeli ste i sami, svaku školu koju smo otvarali, učenici bi prvi dan bili potpuno zabezeknuti. Nisu znali što da kažu i nisu mogli vjerovati da je to sad njihova škola. I to je nešto najljepše što možete doživjeti kao gradonačelnik, istaknuo je Tomašević.

Izdvojeni članak
kutije za preseljenje Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu

Kreće obnova još jednog zagrebačkog faksa: Studenti će nastavu slušati u – tvornici čokolade

Ravnatelj Tituša: Tri dimnjaka pala su u atrij gdje učenici inače imaju tjelesni

Ravnatelj Tituša Damir Jelenski svjestan je da obnova traje dugo, ali kaže – zadovoljan je jer će praktički nova zgrada biti daleko sigurnija od dosadašnje.

– Danas se osjećam kao Dr. Jekyll i Mr. Hyde jer se s jedne strane sjećam prije tri godine kako je izgledala škola koja je uništena u potresu. Kada sam vidio da su tri dimnjaka pala u atrij gdje inače imamo tjelesni, preplavio me olakšavajući osjećaj što se to dogodilo kada nikog nije bilo u školi, no ostaje ta pomiješanost osjećaja da smo već tri godine izvan naše zgrade. Opet s druge strane kada vidim kako se gradi i kako se obnavlja, s kojom brigom, pogotovo o sigurnosti, tada pomislim da se valjda isplatilo čekati na nekom drugom, sigurnijem i boljem mjestu, kao što je ovo sada gradilište, da se vratimo nazad u sigurnu, lijepu, novu školu, rekao je Jelenski.

Uz Tomaševića, njegove zamjenike i ravnatelja Jelenskog gradilište je posjetio i ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs.

– Veliko je zadovoljstvo da radovi na ovoj školi idu ovakvim tempom kojim idu i da će škola na početku ove godine biti spremna za funkciju kojoj je i namijenjena – da se u njoj krene odvijati nastava. Obnova škola u Zagrebu, kao što ste vidjeli, uz svu skepsu na početku, ide dobro, rekao je Fuchs.

Konferenciju za medije gradonačelnika Tomaševića možete pogledati u nastavku: