Pretraga

‘Police na pregled’: Inspektori provjeravaju varaju li trgovci na opremi za školarce

A- A+

Uoči početka nove školske gdoine, inspektori će vršiti nadzor nad trgovcima koji nude ‘back to school’, kako bi utvrdili ima li nepoštene prakse te varaju li s cijenama i popustima.

školska torba i bilježnica

Foto: Unsplash; Matt Ragland

Uoči početka školske godine i tradicionalnih ‘back to school’ popusta, Državni inspektorat najavio je da će vršiti inspekciju trgovaca počevši od 26. kolovoza.

Inspekcijom, ukratko, žele utvrditi ima li nepoštene poslovne prakse među trgovcima i kod isticanja cijena proizvoda. Izvidi koje će provoditi odnose se na proizvode koji upadaju u kategoriju dječje odjeće, obuće te školskih artikala, poput torbe i ruksaka, gadgeta kao što su računala, pametnih satova te školskih pribora.

– U inspekcijskim nadzorima kontrolirat će se odredbe Zakona o zaštiti potrošača (Narodne novine, broj: 41/14., 110/15. i 14/19.,) kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda, posebnih oblika prodaje te u vezi s tim nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima. Utvrđivati će se radi li se o činjenično točnim tvrdnjama trgovca u pogledu cijena proizvoda, na način da će se analizirati poslovna dokumentacija o cijenama kontroliranog proizvoda, te kretanje cijena proizvoda i sve druge elemente pri oglašavanju proizvoda, ističu iz Državnog inspektorata.

U prošlogodišnjim nadzorima ovih posebnih oblika prodaje, tržišna inspekcija Državnog inspektorata obavila je 106 inspekcijskih nadzora nad trgovcima, gdje je utvrđeno 15,1 posto prekršaja. Ti su se prekršaji dosad odnosi na neisticanje cijene proizvoda tijekom posebnih oblika prodaje. Osim toga, tu je bilo i nepropisnog isticanja cijena proizvoda na način da uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji, te neisticanje uvjeta prodaje kao i sporadično nepoštena poslovna praksa.