Pretraga

Policija se oglasila oko učenika koji je traktorom prevozio maturante i sletio niz padinu: Podižu kaznenu prijavu

A- A+

Tijekom ovogodišnje norijade potkraj svibnja u Labinu se dogodila prometna nesreća u kojoj su sudjelovali učenici. U okolici Labina u provaliju je sletio te se prevrnuo traktor s prikolicom kojim je upravljao maloljetnik, a koji je prevozio 15 učenika Srednje škole Mate Blažine. Nije imao vozačku, a PU istarska sada je izvijestila da je dovršeno kriminalističko istraživanje te da će protiv učenika koji je upravljao traktorom biti podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. No, utvrđene su i nepravilnosti u postupanju djelatnika policije, radi čega će isto biti poduzete mjere.

policija istra

Foto: PU istarska

Policijska uprava istarska izvijestila je kako je labinska policija dovršila kriminalističko istraživanje nad maloljetnim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu na štetu devet osoba. Riječ je o nesreći koja se dogodila na ovogodišnjoj norijadi, kada je s ceste niz padinu sletio traktor s prikolicom punom učenika.

Protiv maloljetnika se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu

– Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je maloljetnik 26. svibnja uzeo traktor, pulske registracijske oznake, bez znanja vlasnika traktora te je njime upravljao, iako nije imao položen vozački ispit, odnosno prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom F kategorije. Na traktor je bilo pridodano priključno vozilo te je maloljetnik u tovarnom prostoru nepropisno prevozio 15 osoba iz smjera starog grada u Labinu prema Prtlogu, piše u priopćenju policije.

Dolaskom u naselje Prtlog, oko 10:35, prešao je na suprotnu stranu kolnika, traktorom izletio s kolnika te nastavio kretanje prema naprijed, nakon čega je probio zaštitnu ogradu i sletio niz padinu.

– Pritom se prikolica odvojila od traktora i prevrnula, a putnici su ispali iz tovarnog prostora i zadobili ozljede. Nakon dobivanja medicinske dokumentacije, utvrđeno je kako je teže ozljede zadobilo devet putnika i maloljetnik koji je upravljao traktorom, navode iz policije.

Dodaju kako se protiv maloljetnika koji je upravljao traktorom podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Izdvojeni članak
prevrnula se prikolica s maturantima

Policija nam otkrila: Traktorom koji je na norijadi sletio s maturantima upravljao je – maloljetnik

Utvrđene nepravilnosti u policijskom postupanju

No, utvrđene su tijekom istrage i nepravilnosti u policijskom postupanju.

– Policijska uprava istarska provela je analizu policijskog postupanja djelatnika Policijske postaje Labin te su utvrđene određene nepravilnosti u policijskom postupanju, radi čega će se poduzeti daljnje mjere sukladno Zakonu o policiji, navode iz PU istarske.

O tome je li se nesreća mogla izbjeći opsežno je pisao portal Istra24.hr. Kako u svom članku otkriva novinar Dražen Majić, okupljanje labinskih maturanata uopće nije bilo prijavljeno sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju. A paradoks leži u tome da je kolonu maturanata u kojoj je bio i traktor koji se prevrnuo, prilikom prolaska kroz Grad Labin, kroz donji i gornji grad, pratila policija uz rotirajuća svjetla. Istra24.hr tada je neslužbeno doznala da policija nije pratila kolonu radi sigurnosti samih maturanta, nego tek u funkciji zaštite reda i mira koji znaju biti narušeni na norijadama.