Pretraga

Poljska usvojila zakon koji daje veću kontrolu vlade nad školama: Roditelji i ravnatelji će biti nemoćni

A- A+

U Poljskoj je izglasan zakon kojim vlada ima veću kontrolu nad školama. Kritičari tog zakona tvrde kako će se time ograničiti učenje o LGBT zajednici i reproduktivnim pravima, a oni koji se zalažu za taj zakon uvjereni su kako se na taj način štite djeca. Također će ovaj zakon omogućiti i lakše otpuštanje ravnatelja.

Ilustracija: Unsplash

Donji dom poljskog parlamenta izglasao je zakon na prijedlog vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda kojim se povećava kontrola vlade nad školama, prenosi The Guardian. I dok kritičari tvrde da bi taj zakon mogao ograničiti pristup učenju o LGBT zajednici i reproduktivnim pravima, vladajuća stranka smatra kako se na taj način štite djeca.

Zakon će omogućiti i lakše otpuštanje ravnatelja

Ako ovaj kontroverzni zakon stupi na snagu, sve izvannastavne aktivnosti koje u školama provode nevladine organizacije moći će se održavati jedino ako ih odobri – vladin inspektor. Uz to, ovim zakonom omogućit će se i lakše otpuštanje ravnatelja.

– Inspektori bi trebali imati pravo obustaviti održavanje programa koji bi mogao ugroziti moralnost djece, pogotovo kad je riječ o seksualnom obrazovanju, objasnio je ministar obrazovanja Przemyslaw Czarnek, prenosi The Guardian.

Izdvojeni članak
LGBT protest mađarska

Mađarski parlament zakonom zabranio da se u školi raspravlja o gejevima i LGBT temama

Zakon je izglasan, sada se čeka odluka senata

Oporba je ovaj zakon okarakterizirala kao dio većeg plana kojim se želi ukloniti liberalne vrijednosti iz javnog života i upozoravaju da bi se tim zakonom mogla ograničiti prava roditelja koji odlučuju o obrazovanju svoje djece te da će školske uprave u tom slučaju biti nemoćne, navodi The Guardian.

– Ministar Czarnek radi na politizaciji škola u Poljskoj umjesto da se bavi problemom depresije i ekstremnog siromaštva među poljskom djecom, napisala je na Twitteru Agnieszka Dziemianowicz-Bak, zastupnica lijevog bloka.

Zakon je izglasan, no sada se čeka odluku senata gdje mu prijeti odbijanje jer ondje dominira oporba. Ako prijedlog zakona bude odbijen, ponovno se vraća u donji dom parlamenta te ako bude ponovno izglasan, onda ide na odlučivanje predsjedniku Andrzeju Dudi koji je stranački partner vladajućih, piše The Guardian.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap