Pretraga

Poljska usvojila zakon koji daje veću kontrolu vlade nad školama: Roditelji i ravnatelji će biti nemoćni

A- A+

U Poljskoj je izglasan zakon kojim vlada ima veću kontrolu nad školama. Kritičari tog zakona tvrde kako će se time ograničiti učenje o LGBT zajednici i reproduktivnim pravima, a oni koji se zalažu za taj zakon uvjereni su kako se na taj način štite djeca. Također će ovaj zakon omogućiti i lakše otpuštanje ravnatelja.

Ilustracija: Unsplash

Donji dom poljskog parlamenta izglasao je zakon na prijedlog vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda kojim se povećava kontrola vlade nad školama, prenosi The Guardian. I dok kritičari tvrde da bi taj zakon mogao ograničiti pristup učenju o LGBT zajednici i reproduktivnim pravima, vladajuća stranka smatra kako se na taj način štite djeca.

Zakon će omogućiti i lakše otpuštanje ravnatelja

Ako ovaj kontroverzni zakon stupi na snagu, sve izvannastavne aktivnosti koje u školama provode nevladine organizacije moći će se održavati jedino ako ih odobri – vladin inspektor. Uz to, ovim zakonom omogućit će se i lakše otpuštanje ravnatelja.

– Inspektori bi trebali imati pravo obustaviti održavanje programa koji bi mogao ugroziti moralnost djece, pogotovo kad je riječ o seksualnom obrazovanju, objasnio je ministar obrazovanja Przemyslaw Czarnek, prenosi The Guardian.

Izdvojeni članak
LGBT protest mađarska

Mađarski parlament zakonom zabranio da se u školi raspravlja o gejevima i LGBT temama

Zakon je izglasan, sada se čeka odluka senata

Oporba je ovaj zakon okarakterizirala kao dio većeg plana kojim se želi ukloniti liberalne vrijednosti iz javnog života i upozoravaju da bi se tim zakonom mogla ograničiti prava roditelja koji odlučuju o obrazovanju svoje djece te da će školske uprave u tom slučaju biti nemoćne, navodi The Guardian.

– Ministar Czarnek radi na politizaciji škola u Poljskoj umjesto da se bavi problemom depresije i ekstremnog siromaštva među poljskom djecom, napisala je na Twitteru Agnieszka Dziemianowicz-Bak, zastupnica lijevog bloka.

Zakon je izglasan, no sada se čeka odluku senata gdje mu prijeti odbijanje jer ondje dominira oporba. Ako prijedlog zakona bude odbijen, ponovno se vraća u donji dom parlamenta te ako bude ponovno izglasan, onda ide na odlučivanje predsjedniku Andrzeju Dudi koji je stranački partner vladajućih, piše The Guardian.