Pretraga

Ponovno najbolji: Novi projekt vukovarskih gimnazijalaca prvi na Generaciji Next

A- A+

O fantastičnoj četvorici Smogovaca Gimnazije Vukovar, čiji je projekt Pametnog grada osvojio zlato na natjecanju u Milanu, a potom srebro na ovogodišnjoj Ideji godine, pisali smo nedavno. Osim želje za realizacijom projekta, tad su nam rekli da već rade na novim idejama. Upravo je njihov drugi projekt, Seizmograf – detektor potresa u realnom vremenu, ovih dana proglašen najboljim na natječaju Generacija Next.

Tim ‘Smogovci’ s mentorima na Generaciji Next

Nakon što su na prestižnom natjecanju u Milanu sa svojim Pametnim gradom proglašeni najboljim na svijetu, a potom s istim prototipom drugi na natjecanju Ideja godine, bilo je jasno da Matko Gašparić, Matija Hardi, Ivan Kolar i Marko Macura s uspjesima ondje neće stati.

Svoju su društveno korisnu uspješnicu osmislili u svrhu prijavljivanja na donacijski natječaj Hrvatskog Telekoma Generacija NEXTUpravo su početkom ovoga tjedna predstavljeni najuspješniji IoT projekti izrađeni za tu prigodu. Inače, radi se o natječaju koji za cilj ima potaknuti razvoj vještina u STEM području među učenicima osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

Vukovarski su gimnazijalci pod mentorstvom profesora Davora Šijanovića i profesorice Sanje Pavlović Šijanović tako ondje predstavili dva rada –  Pametan grad i noviji, Seizmograf. I s novim su projektom, pritom, ‘pobrali’ odličje.

Izdvojeni članak

Fantastičan uspjeh: Studenti FSB-a najbolji na svijetu u projektiranju zrakoplova

Među 18 najboljih radova iz 15 institucija, njihov je Seizmograf žiri proglasio najuspješnijim.  Kako je zgrada njihove Gimnazija smještena na nesigurnom položaju i potencijalnom klizištu, njihov projekt ima zadatak prikupljati podatke, detektirati i slati obavijesti o seizmološkim aktivnostima tla na kojem se nalazi ta zgrada.

Kao i na drugim natjecanjima, na Generaciji Next se istaknula značajnost ovih dvaju projekata u činjenju pozitivne promjene u raznim segmentima. Također, u sklopu je ovog natječaja organiziran zaseban natječaj za razvoj  ideje Pametnog grada, što će svakako pripomoći u njenoj realizaciji.

Kako su mladi Vukovarci predstavili svoju prvu uspješnicu na ovogodišnjoj Ideji godine te koje su njegove karakteristike, pogledajte u videu ispod.