Pretraga

Učenici će izlaziti na lažne izbore? Mladi objavili ideje kojima žele promijeniti društvo

A- A+

U sklopu projekta ‘Budućnost Europe’, učenici i učenice iz deset škola cijelu su godinu marljivo radili na prijedlozima za poboljšanje života mladih u Hrvatskoj. Svoje su ideje objavili u jedinstvenoj publikaciji koja će biti dostavljena Predsjedniku, premijeru i ministrima. Jedan od prijedloga već je dobio zeleno svjetlo vukovarskog gradonačelnika. Razgovarali smo s dvoje mladih uključenih u projekt, a postignuća učenika komentirao je i zastupnik Predrag Matić koji stoji iza svega.

budućnost europe europska godina mladih

Fake voting, prostori za druženja, više željezničkih linija – mladi su u jedinstvenoj publikaciji objavili niz ideja za poboljšanje životnog standarda svojih vršnjaka | Foto: Pexels, Borta

Projekt ‘Budućnost Europe: Europska godina mladih’ kojeg je proveo Predrag Matić, zastupnik u Europskom parlamentu i član Progresivnog saveza Socijalista i demokrata, nedavno je završio. Uz učenike i učenice iz deset hrvatskih srednjih škola, u projektu je sudjelovalo i pet škola iz Njemačke.

Učenici/e su, razmjenjujući ideje i iskustva, kreirali prijedloge za rješavanje problema poput nedostatka prostora za mlade, manjka željezničkih i autobusnih linija koje utječu na mogućnost bavljenja izvanškolskim aktivnostima i visokih cijena najamnina. Njihovi su prijedlozi objavljeni u jedinstvenoj publikaciji čije je predstavljanje nedavno održano. Iskoristili smo tu priliku kako bismo porazgovarali s mladima koji su biliuključeni u projekt.

Izdvojeni članak

Učenici se sastaju s Predsjednikom: Izložit će mu svoja rješenja za probleme mladih

Umjesto na prave, učenici bi mogli izlaziti na lažne izbore?

Sudjelovanjem u projektu napravili su prvi korak za postizanje stvarnih društvenih promjena, rekla nam je Nika Vujasić, učenica četvrtog razreda iz Srednje škole Petrinja. Ona se u projekt uključila posve spontano, nakon što ga je profesorica predstavila njenoj školskoj grupi Ambasadori. Svojim iskustvom i više je nego zadovoljna, navela je.

– Htjela bih napomenuti da smo projekt tako dobro napravili da ga je nemoguće ignorirati. Bila bi velika šteta da ostane zaboravljen ili sa strane. Projekt nam je pružio mogućnost da surađujemo s drugim školama što je bilo izrazito zanimljivo jer smo dobili neke ideje kako bi mogli to poboljšati kod nas, istaknula je Nika.

Istražujući svoju temu, političko sudjelovanje mladih, Nika i ostale učenice iz Petrinje pronašli su da su mladi nezainteresirani za politiku. Kako nam je Nika ispričala, mladi se od politike odmiču jer političare doživljavaju negativno. Zato su osmislili zabavan način na koji ovu temu mogu približiti svojim vršnjacima – provođenje lažnog glasanja.

– Mi smo zapravo donijeli, kao i svi ostali, niz konkretnih prijedloga. Na primjer, mislili smo da bi u školama mogli provesti fake voting, lažno glasanje. To se već radi u Njemačkoj. To bi bile simulacije glasanja sa stvarnim stranaka predstavnicima, znači kao prava glasanja, ali se ne bi ubrajala u stvarne glasove. Imali bi postotak onog što su mladi izglasali i što bi htjeli, ispričala je Nika.

budućnost europe europska godina mladih

Učenik Marko Šeper, učenica Nika Vujasić i zastupnik Predrag Matić | Foto Predrag Matić

Ideja mladih iz Vukovara već dobila zeleno svjetlo gradonačelnika

Nezainteresiranost mladih nije problem isključivo petrinjskog kraja. Učenici i učenice iz Gimnazije Vukovar bavili su se temom rada s mladima, a osim letargije i pasivnosti, uvidjeli su i da je mladih u vukovarskom kraju sve manje. Svojim su prijedlogom to naumili promijeniti, rekao nam je Marko Šeper, učenik trećeg razreda Gimnazije Vukovar i jedan od sudionika projekta.

– Došli smo do zaključka da je u Vukovaru sa svakim popisom stanovništva sve manje mladih. Otkrili smo veliku nezainteresiranost mladih u Vukovaru. Pokušali smo otkriti kako možemo unijet mladost u mlade, da tako se izrazim. Pogledali smo po gradu i vidjeli smo da ima jako puno ruševina od rata. Pa smo rekli, zašto ne bi ubili dvije ptice jednim kamenom i restaurirali jedan taj prostor i u njemu napravili centar za mlade u kojem bi mogli održavati aktivnosti, debate, panele, pjesničke večeri, ispričao nam je Marko.

Njihov centar za mlade postao bi mjesto okupljanja, zabave i druženja koji bi poticao njegove vršnjake da izraze svoje ideje i kreativnost. Marko se nada da bi time privukli i mlade iz drugih dijelova Hrvatske da dođu u Vukovar, a već su pronašli i zgradu u centru grada koja bi mogla biti obnovljena u tu svrhu. Njihov prijedlog čuo je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kojem se ideja svidjela.

– Ideja je da Vukovar ne bude samo zapamćen po ratu nego da pokušamo napraviti jedan korak da Vukovar napokon postane grad mladih. Imamo baš konkretne planove, istaknuo je Marko.

‘Rekao sam im neka budu slobodni, drski’

‘Budućnost Europe’ jedan je od projekata provedenih u sklopu Europske godine mladih. Nju je proglasila Europska komisija s ciljem poticanja mladih da se uključe u kreiranje politika koje utječu na naše živote. Zemlje članice su imale slobodu same kreirati projekte kojima će ostvariti ove ciljeve. Pri tome, projekt mladih iz Hrvatske nešto je najbolje što su mladi iz Europe napravili, naglasio je zastupnik Matić na predstavljanju publikacije koja je okrunila njihov cjelogodišnji rad.

– Idealno bi bilo kad bi se ostvarilo svih deset ideja koje su mladi napravili jer su oni to obradili s voljom i željom. Najviše sam ponosan na to. Rekao sam im na početku, neka budu slobodni, drski. Da im ne kažu stariji – to ne može tako, mi ćemo vam reći kako to može. Znači, mladi imaju problem i mladi imaju rješenje, a na starijima je da to financiraju i da to naprave. Pitanje je dobre volje, rekao je Matić, dodavši kako će publikacija doći na stol ministara koji mogu odlučiti da će se projekti mladih provesti.

Predrag Fred Matić

Europarlamentarac Predrag Fred Matić | Foto: Progresivni savez socijalista i demokrata

Podsjetimo, svaka od deset škola uključenih u projekt ‘Budućnost Europe: Europska godina mladih’ je obrađivala jednu od tema koja se tiče života mladih u Hrvatskoj. Odabrali su ih sami učenici koji su potom osmislili i predložili vlastita rješenja za poboljšanje života mladih. Za više informacija o projektu posjetite web stranicu zastupnika Matića.


S&DSponzor sadržaja je Progresivni savez socijalista i demokrata u Europskom parlamentu

www.fredmatic.eu