Pretraga

Ponovno nasilje u zagrebačkoj školi: ‘Nagurao ga je na zid i rekao ‘daj mi 20 kuna’

A- A+

U zagrebačkoj osnovnoj školi u kojoj je prije samo nekoliko tjedana došlo do slučaja vršnjačkog nasilja u kojemu je jedan učenik davio drugog ponovno se dogodilo nasilje među učenicima. Ovoga su puta nasilnici pokušali, prema riječima roditelja, iznuditi novac od žrtve. Ravnateljica kaže da škola postupa po protokolu.

Ilustracija: Unsplash

Danas.hr doznaje za novi slučaj vršnjačkog nasilja. Dogodio se u istoj zagrebačkoj osnovnoj školi u kojoj je krajem listopada jedan učenik davio drugoga, prijetio mu da će ga prebiti i ubiti. Do novog incidenta došlo je proteklog petka.

– Jedan od njih je pristupio mojem djetetu, nagurao ga je na zid, unio mu se u lice i rekao ‘daj mi 20 kuna’. Moj sin se pokušao izmigoljiti, rekao je da je pokušao pobjeći, međutim dvojica su ga zgrabili za ruke i tu je počelo otimanje, rekla je majka napadnutog dječaka za Danas.hr.

Dječaku je pokušao pomoći kolega iz razreda, koji je potom i sam bio napadnut.

Izdvojeni članak

Drama u zagrebačkoj školi: Učenik davio drugog dječaka, đaci u strahu, na nastavu ne idu već dva dana

– Bio je i on, i odgurivan i stisnut. ‘Ajde, uspjeli su se iz cijelog tog žamora maknuti, bilo je toga još iz pozadine, međutim kad su došli do učiteljice rekli su joj što je, na tome je ostalo taj dan, kazao je otac drugog napadnutog dječaka za Danas.hr.

Iz škole su za Danas.hr potvrdili incident, kazavši da postupaju prema propisanom protokolu. Informaciju o nasilničkom slučaju dobili su, navodi ravnateljica, u petak nakon što učenici više nisu bili u školi. Razgovore s učenicima stručna je služba obavljala kroz ponedjeljak i utorak. Roditelji su posebno uznemireni jer ih, tvrde – škola o napadu nije obavijestila.

– Ne, ni a ni b. Znači od škole, od razrednice, od strane njihovih službi kojih reklamiraju da imaju stotine – nitko se nije javio, kazala je majka napadnutog dječaka za Danas.hr.


Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici. Ukoliko hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata