Pretraga

Drama u zagrebačkoj školi: Učenik davio drugog dječaka, đaci u strahu, na nastavu ne idu već dva dana

A- A+

Novi slučaj vršnjačkog nasilja koji ledi krv u žilama –  u Osnovnoj školi Jelkovec došlo je do nasilničkog incidenta među učenicima trećeg razreda. Prema riječima majke napadnutog dječaka, jedan učenik davio je njenoga sina, prijetio mu da će ga prebiti i ubiti. U strahu učenici već sva dana ne odlaze na nastavu.

Osnovna škola Jelkovec|screenshot: Google Maps

Nakon niza slučaja vršnjačkog nasilja, onog u Biogradu, Dugom Selu i Osijeku, dogodio se novi nasilnički incident, zbog kojeg učenici već dva dana ne idu na nastavu, dogodio se u Osnovnoj školi Jelkovec u zagrebačkim Sesvetama. Kako doznaje RTL.hr, do obračuna je došlo među učenicima trećeg razreda, a razgovarali su s majkom napadnutog dječaka na kojeg se obrušio devetogodišnji kolega i počeo ga daviti rukama. Sve se događalo u učionici u kojoj je bilo nekoliko učenika koji hranu za odmor nose od kuće dok je učiteljica s ostalima bila u školskoj kuhinji, prenosi isti izvor.

Majka žrtve za RTL.hr ispričala je kako ju je učiteljica pozvala u školu da dođe po dijete, ali da na porti kaže da ju puste u učionicu jer ona iz učionice ne može izaći. Kada je došla do učionice, na ulazu je stajao učenik koji je napao njenog sina i nikome nije dozvolio ulazak niti izlazak iz učionice, a oko njega su bile asistentica i djelatnice stručne službe. Na hodniku je, prepričava majka, bilo troje ili četvero učenika koji su bili na WC-u, a kojima nije poslije dopustio da se vrate u učionicu.

Izdvojeni članak
nasilje-modified

Novi slučaj nasilja zgrozio javnost, učenika pretukli na putu do škole: ‘Napali su ga iz čista mira’

– Moj sin je sjedio na mjestu gdje inače sjedi učiteljica, a ona je stajala na prolazu od vrata do mog sina kako se ovaj dječak ponovno ne bi zaletio prema njemu. Tako ga je željela zaštititi s obzirom na to da je taj dječak mom sinu prethodno prijetio da će ga prebiti i ubiti. Kada sam vidjela da moje dijete nije životno ugroženo, sjela sam u učionici i pokušavala se smiriti jer sam se doslovno tresla od straha, ispričala je majka napadnutog učenika za RTL.hr i dodala da je i ranije zbog istog dječaka održan izvanredni sastanak stručnom službom i ravnateljicom na inicijativu roditelja .

Dok je još bila u školi, nazvala je i policiju, a službenici su od nje uzeli izjavu, prenosi RTL.hr. Ravnateljica škole Ljiljana Lepan Babić za RTL.hr tekla je da su sve nadležne službe pokrenute i radi se na problemu.

– Moramo raditi na dobrobiti naše djece. Pokrenuli smo protokol i vjerujem da smo našli rješenje problema za sve strane. Moramo raditi u interesu sve djece i svih strana, kazala je ravnateljica škole Ljiljana Lepan Babić.


Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici. Ukoliko hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata