Pretraga

Pospana generacija: Tinejdžeri nikad na vrijeme ne idu u krevet

A- A+

Sinoć ste zaspali negdje iza tri sata ujutro, a škola vam je u jutarnjoj smjeni? Prva tri sata ste prospavali na klupi, no kad ste došli doma – ponovno ne idete u krevet. Ukoliko vam je navedeni scenarij poznat, među onim ste tinejdžerima koji imaju problema s nedostatkom sna. Na to se vežu brojne posljedice, poput razdraženosti, manjka koncentracije ali i sklonosti alkoholu.

Svaki prosječni tinejdžer trebao bi spavati od devet do 10 sati svake noći, jer dok spavaju mladima se luče hormoni odgovorni za rast i spolno sazrijevanje. Međutim, mnogi od njih to ne rade, već spavaju u prosjeku oko sedam sati. Zbog toga su razdražljivi, depresivni i iznimno lošeg raspoloženja.

Izdvojeni članak

Seksualni kalkulator: S koliko ste osoba zapravo spavali

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti proveo je istraživanje među tamošnjim tinejdžerima i zaključio kako su im navike spavanja – katastrofalne. Naime, osim većina mladih spava manje od osam sati dok im je potrebno barem 10, skloniji su fizičkim konfliktima, ali i alkoholu te cigaretama.

Navedene posljedice nedovoljnog sna ne iznenađuju, jer uz nasilno ponašanje tinejdžeri su depresivni, umorni tijekom dana i loše koncentracije. Osim toga razdražljivi su i nisu najugodnije društvo. Oni koji spavaju manje od osam sati obično niti ne vježbaju te su seksualno aktivniji od svojih vršnjaka.
Razloga za nespavanje ima mnogo.

Mnogi mladi nemaju problema s nesanicom, ali kasno liježu u krevet te se koriste mobitelom i u krevetu još dugo u noć. Prije toga obično sjede za računalom, stoga nije čudno da se ne mogu odvojiti od svojih ‘gadgeta’ i u krevetu. U nastavku donosimo neke od najčešćih posljedica nespavanja.

Znakovi koji upućuju na nedostatak sna kod mladih:

  • teško buđenje u jutarnjim satima

  • potreba za snom tijekom radnog dana

  • dugo spavanje preko vikenda – neuravnoteženost u spavanju

  • poteškoće s koncentracijom

  • depresija i razdražljivost

Ukoliko navedene znakove učestalo zamijećujete kod sebe, postoji idealan recept koji možete primjeniti – spavajte.