Pretraga

Pravobraniteljica za djecu Milas Klarić: ‘Djeco, učite strane jezike i bježite glavom bez obzira’

A- A+

‘Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira, to bih mogla poručiti’ (djeci), ustvrdila je u petak aktualna pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić na saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport, koji je glasovima opozicije Hrvatskom saboru predložio da prihvati pravobraniteljičino izvješće o radu za prošlu godinu.

Screenshot: YouTube

Milas Klarić, koja je na odlasku, nije se javila na natječaj za izbor pravobranitelja raspisan temeljem novog zakona, a prozvala je saborsku većinu da je na vladin prijedlog (novim zakonom) uništila neovisnu instituciju pravobranitelja, prenosi tportal.

Pravobranitelj za djecu u Hrvatskoj više nije neovisno tijelo, rekla je s puno gorčine pravobraniteljica i poručila da ne zavidi onome tko će ju naslijediti.

Izdvojeni članak

Razbijanje mitova s cijepljenjem: Sloboda izbora ili ugrožavanje vlastite djece

O sadržaju samog Izvješća nije puno govorila, navela je da su ga zastupnici dobili prije šest mjeseci, pa su ga imali vremena proučiti, da se ono, neovisno kako će se o njemu glasovati, neće promijeniti, kao ni činjenica da je stanje prava djece, loše.

Sadržaj izvješća godinama je (od 2003.) sličan, po njima se u svim vladama, u pravilu, ne napravi ništa, osim što poneka struktura odluči napraviti presedan, uništiti neovisnu instituciju, diskriminirati djecu i pogoršati im položaj, rekla je Milas Klarić.

Ponovno s gorčinom u glasu, dodala je kako u civiliziranim državama, ‘što Hrvatska nije’, nema glasovanja o izvješću. Kod nas, pak, smatra Milas Klarić, ono služi da se smjeni pravobranitelj koji ne odgovara vladajućoj strukturi.

Ipak, pobjedonosno je rekla i kako u ombdusmanskim krugovima vrijedi pravilo – kad te vlast smijeni znači da dobro radiš!