Pretraga

Predsjednik Vlade potvrdio: Željko Jovanović je smijenjen, a novi ministar obrazovanja je Vedran Mornar

A- A+

Premijer Zoran Milanović na današnjoj press konferenciji potvrdio je smjenu ministra obrazovanja Željka Jovanovićeva te Rajka Ostojića, ministra zdravlja. Jovanovićevo mjesto zauzet će bivši dekan FER-a, 55-godišnji Vedran Mornar, dok je Ostojićev nasljednik dosadašnji ravnatelj HZZO-a Siniša Varga.

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović na današnjoj press konferenciji, održanoj nakon sjednice Vlade, obznanio je javnosti da smjenjuje dva ministra – Željka Jovanovića koji je na čelu MZOS-a proveo dvije i pol godine te ministra zdravlja Rajka Ostojića.

Izdvojeni članak

Jovanović prešao pola puta: Analiza rada ministra obrazovanja

Jovanović 16. ministar obrazovanja koji nije izdržao do kraja mandata

Sad već bivši čelnik MZOS-a Jovanović danas se upisao među 16 ministara obrazovanja koji nisu uspjeli zadržati funkciju do kraja mandata, a njegov nasljednik je 55-godišnji Vedran Mornar, bivši dekan FER-a. Ostojića će, pak, naslijediti Siniša Varga, dosadašnji ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. 

Bez kontinuiteta u resoru

Od Hrvatske nezavisnosti do danas ministarstvo koje se bavi obrazovanjem promijenilo je naziv ili je bilo podijeljeno u dva resora s čak 16 različitih naziva. Posljednji zahvat bivšeg ministra Željka Jovanovića je bio kozmetičke i gramatičke naravi (op. a iz športa u sport). Do 2003. i dolaska Dragana Primorca resor obrazovanja bio je podijeljen između prosvjete i športa, te znanosti i tehnologije.

Prije dvadeset godina i resor kulture je bio uključen u prosvjetu i šport. Čak 16 različitih naziva ustanova među kojima su bili podijeljeni znanost, tehnologije, prosvjeta, sport imalo je shodno tome i 18 ministara, a danas je Vedran Mornar postao 19. ministar znanosti, obrazovanja i sporta s najavom premijera Milanovića da novih djeljenja resora neće biti.

Popis svih ministara obrazovanja od 1990. do danas