Pretraga

Predstavljen siguran smjer za obrazovanje Narodne koalicije na kampusu gdje ne radi lift kada zapuše bura

A- A+

Narodna koalicija odlučila je predstaviti program za obrazovanje na riječkom Kampusu kao primjeru dobrog ulaganja u obrazovanje. Na sreću po političare, bura nije zapuhala, pa su mogli slobodno predstaviti ambiciozni program s kojim se planiraju povećati izdvajanja za obrazovanje ukupno do šest posto BDP-a. Novi ministar, ako osvoje dovoljno saborskih mandata na izborima, bit će Neven Budak, dosadašnji predsjednik Povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja.

Narodna koalicija siguran smjer za obrazovanje

Riječki kampus ima problema s lošom fasadom i burom od kada je napravljen. Pojedine zgrade se obnavljaju od njihova otvaranja, a takav je slučaj s Akademijom primjenjenih umjetnosti, a novinari studentskog Radio Sove prošle godine su upozoravali da zgrada nema uporabnu dozvolu, ali da se u njoj svejedno odvija nastava. Iste godine je najavljena investicija od šest milijuna kuna u nove fasade, a posve je normalno da se prilikom jačeg udara bure kampus zatvara, a liftovi u ponekim zgradama postaju neupotrebljivi. Na lokaciji koja je očito dovoljno sigurna, bez bure, predstavljen je program Narodne koalicije pod nazivom siguran smjer za obrazovanje.

Budak je kandidat za ministra, a nedavno je kritizirao SDP za nemar po pitanju obrazovanja

Uvodno je program predstavio Neven Budak koji je snažno podupirao Borisa Jokića, a na velikoj press konferenciji u svibnju kritizirao je rad posljednje dvije Vlade, SDP-ove i HDZ-ove oko implementacije Strategije obrazovanja.

Budak kaže da ni bivša Vlada nije pokazivala veliki interes za provedbu strategije. U izvještaju prošle Vlade strategija nije niti spomenuta. Takva se situacija nastavila na razdoblje nakon izbora i pregovora o Vladi, a nakon dolaska nove Vlade, ta se situacija nastavila i dalje, kazao je Budak u svibnju ove godine.

– Nezainteresiranost prošle Vlade nastavila se s nezainteresiranosti ove Vlade. Ne samo da nismo uspjeli kontaktirati Ministarstvo, nego nismo uspjeli uspostaviti kontakt s Uredom premijera. Javni natječaj se radi kada se nekoga zapošljava, a javni poziv kada se formira tim stručnjaka za obavljanje posla. Kako je moguće da je saborski Odbor za obrazovanje predložio izmjenu sastava Ekspertne radne skupine bez konzultacija s našim Povjerenstvom, iako je jasna kakva je procedura i sami su je raspisali, pitao se Budak prije nekoliko mjeseci usljed najave prosvjeda oko kurikularne reforme.

U velikom intervjuu za srednja.hr početkom godine istaknuo je kako je potrebna revizija Bolonjske reforme, a isto je ponovio jučer na predstavljanju programa Narodne koalicije.

Budak najavio unaprijeđenje sustava stipendija i suradnju Jokiću, ako je želi

– Strategija obrazovanja je bila prihvaćena u Saboru još u listopadu 2014. i to gotovo konsenzusom. Sve stranke osim su bile za, osim suzdržanog HDZ-a jer su tvrdili da nisu osigurana sredstva. Danas znamo da su sredstva bila osigurana i da suzdržanost HDZ-a nije bila zbog toga. Naša zadaća je nastaviti sa strategijom gdje se stalo, nastaviti s provedbom predviđenih stvari. Cilj je osigurati jednak okvalitetno znanje svima s obzirom na interese i sposobnosti pojedinca. S jedne strane moramo ulagati u obrazovanje kako bismo podigli kvalitetu, a moramo osigurati i socijalnu komponentu i svima koji potječu iz siromašnih obitelji omogućiti da imaju jednake šanse u obrazovnom sustavu. Zbog toga treba provesti niz mjera. Treba ne samo održati sustav stipendiranja, nego ga i unaprijediti, povećati broj stipendija, ali i dići vrijednost pojedinih stipendija, kazao je Budak te dodao da treba nastaviti kurikularnu reformu, ali tamo gdje je stala s odlaskom Borisa Jokića, prenosi N1 televizija.

Ministar obrazovanja Predrag Šustar u jeku krize oko kurikularne reforme govorio je kako će vratiti to posebno tijelo kojem predsjeda Budak u okrilje MZOS-a, premda bi za takvo nešto bilo potrebno izmjeniti strategiju koju je donio Sabor.

– Što se tiče kvalitete obrazovanja moramo staviti naglasak ne na nastavak kurikularne reforme jer je bila zaustavljena i počela se voditi krivim smjerom. Moramo nastaviti kurikularnu reformu kakva je bila dok ju je vodila skupina pod vodstvom Borisa Jokića. Ponudit ćemo mu nastavak rada, ako će on i kolege biti voljni. Da bi reforma mogla uspjeti mora se provesti niz drugih mjera: revizija bolonjskog procesa, educirati buduće nastavnike koji su u stanju raditi na način na koji to kurikularna reforma zahtjeva. Da bi učitelji mogli raditi kako bi trebali moraju biti adekvatno nagrađeni. Moramo uvesti sustav njihovog nagrađivanja, rekao je Budak.

Budak je rekao da u obrazovanje i znanost sada ulažemo 0,75 posto BDP-a i to do 2020. namjeravaju dići na dva posto, a zatim ukupna izdvajanja dići na 6 posto. Namjeravaju poticati ulaganja ne samo iz proračuna, nego i iz vanproračunskih izvora i u sustav uložiti dodatnih 7,5 milijardi uz pomoć EU fondova.

– Sve to bi trebalo ne samo potaknuti novu kvalitetu, nego uspostaviti red u sustav koji ne da se nije uvodio, nego se uvodio nered. Potrebna je stabilnost i želimo je pružiti našoj djeci i našim – da rade za bolji i kvalitetniji život, a ne za burzu, naglasio je Budak.

Bivšem premijeru Milanoviću nije jasno zašto su HDZ i MOST zaustavili kurikularnu reformu

– Ima sigurno stranaka i političkih projekata koje smatraju da će bolje uspjeti, ako su građani slabije obrazovani – da što manje razumiju koje im se opcije nude, što lakše vjeruju demagozima i ispraznim obećanjima, što manje propituju i traže odgovornost onih koji su privremeno dobili zadaću voditi zajedničke poslove. Ali za sve nas kao društvo, kao ljude u ovoj zemlji to je loše. Ljudi smo svi različiti i nemamo iste potencijale, ali svatko ima svoj maksimum i ima ga pravo doseći, biti najbolje što može i pristupiti obrazovanju koje mu najbolje odgovara i daje mu šansu, rekla je počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

Izdvojeni članak

Neven Budak: Izvanredni studiji postaju prošlost

Posljednji je riječ imao kandidat za premijera i čelnik SDP-a Zoran Milanović koji je još prije tjedan dana u jednom intervjuu istaknuo Budaka kao kandidata za ministra.

– Obrazovanje i znanost, svi se kunu u to. Hrvatska ima infrastrukturu kakvu imaju najrazvijenije zemlje. Možemo graditi još autocesta, zračnih luka… Ali tu je kraj. Koliličina kapitala koju možemo uložiti je pri kraju, ostalo su samo ljudi. Teškog kapitala će nam trebati sve manje, jer smo sve već izgradili. Možemo izgraditi sto hotela, ali koliko će oni biti popunjeni će ovisiti o ljudima. Obrazovanje i znanost jedini su put Hrvatske prema društvu najsigurnijih, najbogatijih država, rekao je Milanović kojemu nije jasno zašto je Vlada HDZ-a i Mosta zaustavila kurikularnu reformu, prenosi N1 televizija.

Cijeli program Narodne koalicije vezan uz obrazovanje možete pročitati ovdje.