Pretraga

Neven Budak: Izvanredni studiji postaju prošlost

A- A+

Za najviše tri godine izvanredni studiji na visokim javnim učilištima mogli bi postati prošlost. Izvanredni studenti inače fakultetima donose veliki profit, no država ozbiljno razmišlja o tome da i njima omogući besplatno školovanje, ako su u kvoti.

Neven Budak, savjetnik premijera Zorana Milanovića za znanost i čelnik tima za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije najavio je da bi za tri godine izvanredni studiji kakve poznajemo mogli biti prošlost. Ozbiljno se razmatra da se studentima koji sami snose troškove visokog školovanja omogući besplatan studij, no jedino ako su upali unutar kvote, piše Slobodna Dalmacija.

Izdvojeni članak

Novi zakon će promijeniti definiciju izvanrednih studenata


Višemilijunski prihodi od izvanrednih studenata

Izvanrednih studenata na javnim fakultetima u Hrvatskoj ima gotovo pet tisuća, a prihodi koje time neke od obrazovnih institucija ostvare mjere se i u milijunskim iznosima. Za zagrebačkom Sveučilištu ove je akademske godine upisani oko 1 455 izvanrednih studenata, i to najviše na društvenim faultetima (ukupno njih 1 215). Od svih 33 fakulteta u sastavu Sveučilišta izvanrednee studente ove akademske godine upisalo je samo devet sastavnica. Tu prednjače konmski fakultet s 355 mjesta i Pravni s 320. Kineziološki fakultet prima ih ukupno 250, za Stručni studij izobrazne trenera koji stoji 11 tisuća kuna. Grubom računicom dolazi se do zaključka da ukupna zarada ovih devet fakulteta na izvanrednim studentima iznosi oko 11 milijuna kuna.

Neće postojati mogućnost samostalnog plaćanja studija

Trenutno u izvanredne studente većinom spadaju oni koji nisu uspjeli ući u kvotu za redoviti studij, odnosno nisu ispunili uvjete za redoviti upis, pa sami plaćaju trošak studiranja. To je fakultetima oduvijek donosilo višemilijunske prihode, bez kojih bi uskoro mogli ostati. Država planira ukinuti izvanredni studij za studente upisane izvan predviđenih kvota, što znači da više neće postojati mogućnost samostalnog plaćanja studija na javnim visokim učilištima.

Izdvojeni članak

Ogorčeni student regirao pismom na odluku SC-a da izvanrednim studentima uskrati pravo korištenja sportskih objekata

Prijelaz na programsko financiranje sveučilišta

Ovaj je prijedlog izazvao čuđenje čak i kod premijera Milanovića koji se sastao s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca.

– Stvar nije takva kakvom se prikazuje. U strategiji jasno piše da trebamo prijeći na programsko financiranje sveučilišta, koje će sadržavati i element upisnih kvota. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u sklopu programskih ugovora dogovarat će upisne kvote sa sveučilištima u skladu s procijenjenim društvenim potrebama te kadrovskim i prostornim mogućnostima učilišta. Hoće li unutar tako dogovorenih kvota studenti studirati s punim ili djelomičnim opterećenjem, dakle uz rad ili ono što danas zovemo izvanrednim studijem, to za državu ne bi trebalo biti važno, rekao je Budak.

Ovo zapravo znači da će država, kao što je to i dosad činila, studij financirati svima koji se upišu unutar predviđenih kvota, a neće joj biti bitno studira li ta osoba u punoj satnici, kao redoviti, ili uz rad kao izvanredni student.

Izdvojeni članak

Provjerite upisne kvote za izvanredne studente akademske godine 2013./2014.

‘Oni koji žele plaćati neka idu na privatne studije’

– Ne možemo si više dopustiti školovanje ljudi za zanimanja za koja ne postoji potreba na tržištu. Državi je interes da što više studenata završi započeti studij. Oni koji žele plaćati, neka idu na privatne studije, smatra Budak.

Upravo radi ukidanja izvanrednih studija fakulteti bi mogli ostati bez ogromne svote novca kojima su punili svoje proračune.