Pretraga

Prema najnovijem istraživanju tinejdžeri postaju ovisni i o e-cigaretama

A- A+

Prema rezultatima američke studije objavljene u znanstvenom časpoisu Pediatrics današnji tinejdžeri vrlo lako se mogu ‘navući’ na elektroničke cigarete. Osim na ovisnost o nikotinu, mladi su pokazali i predispozicije o ovisnosti o e-cigaretama. Istraživanje koje je provedeno, pokazalo je da tinejdžeri najčešće posežu za e-cigaretama iz znatiželje želeći se osobno uvjeriti o kakvim je cigaretama riječ.

Foto: screenshot

Izdvojeni članak

Po prvi puta u povijesti više američkih srednjoškolaca na dnevnoj bazi puši travu nego cigarete

Prema istraživanju koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Yale u pet američkih srednjih škola tijekom 2013. i 2014. godine, e-cigarete tamošnjim su srednjoškolcima znatno cjenovno pristupačnije, a i smiju se pušiti na mjestima gdje se prave cigarete ne smiju. Od ukupno 2,100 srednjoškolaca i srednjoškolki na koliko je provedeno istraživanje, njih 340 puši elektroničku cigaretu, prenosi N1.

Također, istraživanje je pokazalo kako čak 80 posto mladih koji je prestalo pušiti klasičnu cigaretu, svoju je zamjensku naviku pronašlo upravo u e-cigareti koju su nastavili pušiti i po nekoliko mjeseci što bi značilo da su se navukli na nju. Nadalje, više od polovice anketiranih učenika i učenica odgovorili su da su probali ovu vrstu cigarete, a 41,8 posto  ispitanih uživa u njihovom okusu. Kako prenosi N1, trećina ispitanih odgovorila je da su ih probali jer je to učinio netko od njihovih prijatelja dok četvrtina ispitanih učenika i učenica smatra kako su e-cigarete ‘zdravije’ od duhanskih proizvoda. 

 Jedna od autorica izvještaja, Krysten Bold izjavila je kako se pokazalo vjerojatnijim da će mlađi tinejđeri koji su krenuli s pušenjem e-cigareta s tom navikom i nastaviti. Cjelokupno istraživanje, kaže, Bold trebalo bi potaknuti vlasti na razmišljanje o ovome problemu te kako će se time skrenuti pozornost na činjenicu kako su ove cigarete korisne samo i isključivo ako se koriste u kratkotrajnu svrhu odvikavanja od duhanskih cigareta.