Pretraga

Preokret: Konzumacija marihuane ne šteti IQ-u tinejdžera

A- A+

Najnovije istraživanje norveških znanstvenika o utjecaju marihuane na inteligenciju tinejdžera pobilo je rezultate sličnog testiranja provedenog prošle godine na Novom Zelandu. Ako je vjerovati istraživačima s instituta u Oslu njihove kolege su napravile tehničku pogrešku te nisu u testiranje uključili neke vrlo bitne varijable što je utjecalo na rezultate. 

Znanstvenici iz centra Ragnar Frisch u Oslu analizirali su rezultate novozelandskog istraživanja o utjecaju marihuane na inteligenciju tinejdžera te su utvrdili da je postojala tehnička pogreška u provedbi koja je utjecala na interpretaciju rezultata.

Naime, prvo istraživanje je provedeno u jednom gradiću na Novom Zelandu na uzorku od tisuću ljudi čiji je IQ testiran u dobi od 13 i 38 godina. Jedno od pitanja je bilo jesu li u međuvremenu konzumirali kanabis. Rezultati koje su znanstvenici na taj način prikupili pokazali su da oni koji su do 18. godine konzumirali ‘travu’ imaju smanjenu inteligenciju. Taj je podatak istraživače naveo na zaključak da marihuana negativno utječe na tinejdžerski intelekt.

Norveški znanstvenici predvođeni Ole Rogerbergom ponovno su analizirali rezultate te su zaključili da njihove novozelandske kolege tijekom provedbe testiranja nisu u obzir uzeli socioekonomske faktore ispitanika (financijsko stanje, obrazovanje i zanimanje). Prema Rogerbergovim tvrdnjama te bi varijable mogle na inteligenciju utjecati na isti način na koji su Novozelanđani pretpostavili da utječe konzumacija marihuane.

Znanstvenici koji nisu sudjelovali ni u jednom ni u drugom istraživanju podjeljeni su oko načina interpretacije rezultata.