Pretraga

Preživjeti školu: Svaki učenik koji drži do sebe u ruksaku mora imati ove tri stvari

A- A+

Donosimo kratki popis esencijalnih stvari za preživljavanje baš svakog nastavnog dana. S ovih nekoliko potrepština bit ćete spremni na (skoro) sve.

školski ruksak

Bez čega ne smijete napuštati dom ako želite ponijeti sve što bi vam moglo zatrebati, ali niti gram više? | Foto: Unsplash

Svatko od nas se nalazi na određenoj točki spektra kojeg ćemo nazvati pripremljenost za nastavu. S jedne strane je osoba, a svi znamo barem jednu takvu, koja sa sobom uvijek nosi omanji putni kofer koji bi joj, u slučaju iznenadnog nastupanja kriznog stanja, omogućio lagodan život u divljini barem nekoliko dana.

S druge strane je, pak, ona osoba iz razreda koja većinu vremena ne zna niti koji je dan, zadaće zaboravi nekoliko sekundi nakon što za njih čuje, a njegov ili njen ruksak opremljen krivim udžbenikom (jednina) često gledate zaboravljenog na podu školskog hodnika. Vi, s druge strane, želite biti u zlatnoj sredini između ova dva ekstrema.

Dakle, bez čega ne smijete napuštati dom ako uz sebe želite imati sve što bi vam moglo zatrebati, a nemate ambicije svakodnevno tegliti nekoliko kilograma tereta viška?

Hrana za hitne situacije

Glad je, složit ćete se, situacija koja zahtijeva hitno djelovanje. Školski odmori su kratki, a trgovina ili pekara nisu uvijek usput. Pod ‘hrana za hitne situacije’ mislimo na one visokokalorične zdrave gickalice od sjemenki i suhog voća koje možete bezbrižno ubaciti u ruksak, a koje vas neće privući da ih, u naletu dosade, pojedete isti dan.

Većinu vremena ćete na njih zaboraviti i povlačit će se između bilježnica na dnu ruksaka. No doći će dan kada će glad biti prejaka da pratite nastavu, a tad ćete ih pobjednički izvući iz nekog zaboravljenog džepa, zahvalni na njihovom dugom roku trajanja. Okus im nije baš nešto, ali hej, makar više niste gladni.

Ilustracija: Pexels

Jednokratna kabanica

Jedan od zakona svemira glasi: kad vam zatreba kišobran, zaboravit ćete ga doma; kad vam ne treba, svejedno ćete ga bespotrebno nositi sa sobom posvuda. Osim toga, kišobrani su jedna od onih stvari koje redovito zaboravljamo ispod klupe iako smo si minutu prije toga rekli da ćemo ga se sjetiti ponijeti kad završi sat.

Rješenje ovog problema je, po našem mišljenju, vrlo elegantno: jednokratna kabanica. Teži nekoliko grama, košta nekoliko kuna, a jednog dana će vas spasiti od mokrog ruksaka i maminog gnjeva zbog uništenih udžbenika.

Prijenosni punjač za mobitel

Svim vlasnicima mobitela dobro je poznat osjećaj rastućeg stresa kojeg osjećamo gledajući kako baterija pada u jednoznamenkaste cifre. Svjetlinu mobitela smo smanjili, ugasili smo sve pozadinske aplikacije, čak smo isključili i WI-FI… ali u svom srcu dobro znamo da nas jedino pronalazak nečijeg punjača može spasiti od dana provedenog van svijeta multimedije.

Taj netko s punjačem od sada možete biti upravo vi. Umjesto klasičnog, opremite se jednim još praktičnijim – prijenosnim. S njim će baterija vašeg mobitela, kao i vaše duševno stanje, uvijek biti sigurni. Ako ne posjedujete prijenosni punjač, imamo dobru vijest. U tijeku je naše Božićno darivanje u kojem čak 30 učenika nagrađujemo prijenosnim punjačima.

U naš sustav kvizovi.srednja.hr trebate postavljati pitanja iz školskog gradiva, a one s najviše odgovora na postavljena pitanja darujemo prijenosnim punjačima.
Darivanje smo organizirali u suradnji s CARNET-om, a traje do 22. prosinca.

Sva pravila pronađite ovdje, a ovdje smo pripremili nekoliko korisnih savjeta za skupljanje bodova. Ispod provjerite stanje na top ljestvici učenika koji su do sada prikupili najviše odgovora.