Pretraga

Dio učenika brani uhićenog profesora, oglasio se i on: ‘Poričem da sam u razredu bio pijan’

A- A+

U novim detaljima fizičkog sukoba iz zagrebačke srednje škole, otkriveno je da se uhićeni nastavnik suočava s kaznenim progonom. Profesor, koji je priznao krivicu, opovrgava da je bio pod utjecajem alkohola tijekom incidenta, opisujući niz provokacija učenika koji su ga navodno izazivali na četvrtom satu nastave. Sud mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor, unatoč tvrdnjama svjedoka da je bio pijan, dok dio učenika brani profesora tvrdeći da su provokacije bile izazvane od strane učenika koji je poznat po takvom ponašanju.

Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića tučnjava

foto: Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića / screenshot YouTube

Otkrivaju se novi detalji fizičkog sukoba iz Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu koji je potresao javnost. Izuzev očitovanja  ministra obrazovanja, policija je potvrdila kako je nastavnik uhićen te da mu, osim otkaza, slijedi i kazneni progon zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda, nanošenja tjelesnih ozljeda i povrede prava djeteta.

‘Poričem da sam bio u razredu pod utjecajem alkohola’

Jutarnji.hr doznao je i profesorovu stranu priče. Priznao je da je u krivu te kako je svjestan da ‘mora prestati s povremenim pivicama’. Također, priznao je kako nije trebao tako reagirati te da mu je žao, ali je poreknuo da je u razredu bio pod utjecajem alkohola.

– Poričem da sam bio u razredu pod utjecajem alkohola. Bilo je to na četvrtom satu nastave. (…) Jedan učenik je puštao glazbu na satu, drugi je bacao kuglice koje je ukrao s novogodišnjeg bora. Onda je jedan digao tri prsta i rekao mi da sam četnički vojvoda. Pitao sam ih: ‘Tko vas je tako odgojio!?‘ (…) S police je pala remenica i udarila đaka. Nastavili su me dalje provocirati, a jedan učenik mi je rekao: ‘Ajmo popiti bombicu van‘. Tom jednom đaku koji se ozlijedio rekao sam da se makne od mene te sam ga odgurnuo i pali smo. A ostali đaci su to sve gledali i doslovno navijali, rekao je profesor za Jutarnji.hr.

Izdvojeni članak
radovan fuchs, snimka tučnjava profesora i učenika

Uhićen nastavnik koji je nasrnuo na učenike, Fuchs: ‘Bio je pijan i takvom mu nije mjesto u školi’

Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor

Povrh svega toga, Jutarnji.hr piše kako je 61-godišnjak ispitan u tužiteljstvu, gdje je otkrio kako je nakon sata otišao u zbornicu i odradio još jedan sat nastave poslije. Tada je rekao kako je ‘otišao kući oko 15.30, pojeo ručak i popio dva-tri piva’.

Idućih će mjesec dana profesor provesti u remetinečkom zatvoru jer mu je, kako doznaje Jutarnji.hr, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu tijekom vikenda odredio jednomjesečni istražni zatvor budući da tužiteljstvo smatra kako ipak postoji opasnost od ponavljanja djela.

S druge strane, svjedoci samog događaja rekli su kako je ipak bio pod utjecajem alkohola te da tog dana nije mogao ni otključati vrata učionice. Ipak, završnu riječ imat će nadležni sud, a profesoru prijeti i zatvorska kazna.

Izdvojeni članak
tuča dvojice ljudi u sjeni

Strava u zagrebačkoj školi: Profesor udarao učenika po glavi, dobiva otkaz

Dio učenika stao u obranu profesora

Kako doznaje Dnevnik.hr, dio učenika koji su svjedočili nesretnom događaju, također su stali u obranu profesora. Jedan učenik kazao je kako je taj učenik ‘sam po sebi provokator koji voli zezati profesora’ te da je više kriv učenik jer ga je provocirao.

– Taj je učenik vrijeđao njega i njegovu ženu spominjao, da je četnik, a žena i troje braće su mu umrli prije nekoliko mjeseci i to je radio učestalo, ne samo na tom satu, nego unazad par sati, rekao je drugi učenik za Dnevnik.hr.

Učenici su baš zbog toga i stali u obranu profesora te mu iskazali podršku. Rekli su da je dobar profesor i dobra osoba te da koliko znaju, drugi učenici nisu imali probleme s njim.

Treba napomenuti kako je srednja.hr poslala upit ravnateljici škole Bosiljki Galenić o tome hoće li učenicima biti izrečene kakve disciplinske mjere, odnosno hoće li netko osim profesora snositi sankcije, ali do objave ovog članka nismo dobili odgovor. Isti ćemo, ako i kad ga dobijemo, objaviti po primitku.