Pretraga

Progovorila majka pretučenog 11-godišnjeg učenika: Sada pije antidepresive i ne može u školu

A- A+

Vršnjačko nasilje, zlostavljanje, bullying. Nezaobilazne su to, nažalost, pojave u školstvu. Iako se o njima posljednjih godina počelo otvorenije pričati, identificirajući veliki problem koji predstavljaju za najranjivije u našem društvu, konkretna rješenja u pojedinačnim slučajevima često izostaju. Žrtve i njihove obitelji osjećaju se samo, izolirano, napušteno, a nitko im od nadležnih institucija ne pomaže. Iz Biograda stiže strašna priča o vršnjačkom nasilju i njegovim posljedicama, gdje 11-godišnjak nakon što su ga istukli u školskom WC-u pije antidepresive, a u školu još uvijek ne može jer je istraumatiziran.

dječak, učenik, zlostavljanje

Ilustracija: Unsplash

Prije otprilike dva tjedna izvijestili smo o stravičnom vršnjaćkom nasilju u biogradskoj osnovnoj školi. Vršnjaci su 11-godišnjaka tukli u WC-u, a slučaj je potresao cijelu Hrvatsku. Sada se dva tjedna nakon javila majka 11-godišnjeg dječaka iz Biograda čiju priču donosi HRT.

Pije antidepresive, zatvoren je, manje priča…

Strašna je to priča o psihičkim posljedicama koje njezin sin proživljava zbog nasilja u školi. Do koje je razine to došlo dokazuje i činjenica da, priča majka, njen sin pije antidepresive jer mu je teško suočiti se sa situacijom koja je nastala. Teško mu je zato što misli da na njega gledaju kao da je osramotio školu jer je progovorio o onome što su mu učinili.

– Naše dijete je uvučeno u WC gdje ga je pričekala skupina starije djece koja ga je uvukla u WC i šakama tukla po rebrima i po trbuhu. Kad je on pao na pod i sklupčao se na pod, oni su nastavili, prepričava majka napad u školskom toaletu koji njezin sin doživio prije dva tjedna.

Zbog straha i dalje ne ide u školu, svakodnevno je na terapijama kod psihologa, prepričava zaprepaštena majka, i cijelo vrijeme traži da je netko pored njega. Zatvorio se, umirio, puno manje priča. HRT podcrtava kako je u prvih osam mjeseci ove godine prijavljeno, prema policijskoj evidenciji, 363 kaznenih djela vršnjačkog nasilja. Tijekom cijele prošle godine bilo je 331, što ukazuje na povećanje.

Izdvojeni članak
dijete

Pričali smo sa stručnjacima: Ako vidite zlostavljano dijete u školi, evo što trebate učiniti

Svatko može biti žrtva zlostavljanja

Nasilje se može dogoditi svakome, i nije samo fizičko. Može biti verbalno, psihičko, seksualno. Seksualno nasilje prema djevojčicama počinje već u školi u formi ‘šlatanja’, dok se ostali oblici vršnjačkog nasilja često događaju bez adekvatne intervencije. Djeca su jako često na meti obiteljskog nasilja, što također znao ostati neprepoznato.

Prošle smo godine razgovarali sa stručnjacima iz Nacionalnog pozivnog centra za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja. Oni su nam u detalje obrazložili kako učenici, nastavnici i roditelji mogu prepoznati znakove nasilja ili zlostavljanja te nam pojasnili što treća strana treba raditi kada sumnja na zlostavljanje ili nasilje.


Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata.