Pretraga

Prohibicija u Češkoj: Zabranjene sve vrste žestica

A- A+


Izdvojeni članak

Alkohol – Ulaznica u svijet vršnjaka

Nakon što je u Češkoj od trovanja alkohola kućne radinosti umrlo čak 19 ljudi, vlada je zabranila žestoka alkoholna pića.  Zbog zabrane prodaje pića koja imaju više od 20 posto alkohola, srednjoškolci možda više neće birati Prag kao maturalno odredište.

Najnovija zabrana češke vlade, koja se odnosi na žestoka alkoholna pića bit će na snazi do opoziva. Brlje i žestice neće moći prodavati restorani, dućani i hoteli. Motiv za ovu odluku su smrtni slučajevi koje su izazvali votka i rum iz domaće radinosti s metanolom. Ta pića su se jeftino prodavala diljem zemlje u dućanima i kioscima.

Češka policija je uhitila 10 ljudi i zaplijenila 5 tisuća litara alkohola zajedno s lažnim etiketama. – Ova zabrana, kakva dosad još nije zabilježena, stupa na snagu odmah i odnosi se na čitavu zemlju, kazao je na nacionalnoj televiziji češki ministar zdravstva, Leos Heger.

Smrtni slučajevi, koji su se počeli pojavljivati početkom mjeseca, najgori su slučajevi fatalnog trovanja alkoholom u posljednjih 30 godina.