Pretraga

Prosvjed autobusnih prijevoznika: ‘Očekujemo potporu roditelja, učenika i nastavnika’

A- A+

Danas u 11 sati ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture prosvjeduju vozači autobusa. Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koji je jedan od organizatora prosvjeda, otkrili su nam hoće li njihova pobuna utjecati na školski prijevoz učenika te hoće li, ako se njihovim uvjetima ne udovolji, krenuti u nacionalni štrajk.

Ilustracija: Unsplash

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Sindikat prometa i veza Hrvatske i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske organizirao je danas u 11 sati prosvjed nezadovoljnih autobusnih prijevoznika ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu.

‘Prijevoz učenika se obavlja po redovnom voznom redu’

Razlog prosvjeda je što država ne primjenjuje uredbu Europske unije o javnom linijskom prijevozu i vlastiti Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, koji propisuju da se županijski linijski prijevoz treba uspostaviti kao javna usluga na području cijele Hrvatske. Iz SSSH-a su nam otkrili hoće li se prosvjedu priključiti i vozači školskih autobusa te time na neko vrijeme zaustaviti prijevoz učenika do i iz škola.

– Prosvjedu će se pridružiti velik broj radnika u javnom županijskom prijevozu, no prijevoz učenika se obavlja po redovnom voznom redu, tako da nema prekida linija, objasnili su nam iz SSSH-a.

Navode kako je nepoštivanjem europskih i nacionalnih propisa država dovela u pitanje opstanak više od sedam tisuća radnih mjesta, ali i funkcioniranje javnih autobusnih linija o kojima ovise brojni građani.

– Autobusni prijevoznici na rubu su propasti jer i dalje prevoze putnike bez odgovarajućeg javnog sufinanciranja nerentabilnih linija, a pritom imaju i gubitke akumulirane tijekom pandemije, rekli su iz SSSH-a.

ZAHTJEVI AUTOBUSNIH PRIJEVOZNIKA

1. Hitna primjenu europskih i nacionalnih propisa, kako radnici ne bi ostali bez posla, građani bez prijevoza, a u konačnici ruralni krajevi bez stanovnika. To znači hitno sklapanje odgovarajućih ugovora o javnim uslugama, na način koji će omogućiti preživljavanje prijevoznika koji trenutno održavaju javne linije i radnih mjesta radnika koji za njih rade.
!function(v,t,o){var a=t.createElement("script");a.src="https://ad.vidverto.io/vidverto/js/aries/v1/invocation.js",a.setAttribute("fetchpriority","high");var r=v.top;r.document.head.appendChild(a),v.self!==v.top&&(v.frameElement.style.cssText="width:0px!important;height:0px!important;"),r.aries=r.aries||{},r.aries.v1=r.aries.v1||{commands:[]};var c=r.aries.v1;c.commands.push((function(){var d=document.getElementById("_vidverto-97da7397f45e56237e273d846abbe17c");d.setAttribute("id",(d.getAttribute("id")+(new Date()).getTime()));var t=v.frameElement||d;c.mount("6082",t,{width:720,height:405})}))}(window,document);2. Prestanak uništavanja trgovačkih društava nelojalnom konkurencijom koja nema radnike, ni autobuse, te ne uplaćuje doprinose u državni proračun, što im omogućuje da nelojalnom konkrencijom preuzimaju tržište (platformske tvrtke).
3. Potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za djelatnost javnolinijskog autobusnog prijevoza, koji bi osigurao minimalni standard visine plaća i ostalih prava radnika u ovom sektoru, te spriječio nelojalnu konkurenciju. Poslodavci su na potpisivanje granskog kolektivnog ugovora spremni, ali preduvjet je da država poštuje svoje zakone.
4. Povećanje sramotno niskih plaća vozača i ostalih prometnih radnika, koje su višestruko niže nego u susjednim zemljama Europske unije, a trenutna ih je inflacija dodatno nagrizla. Plaće vozača i svih ostalih koji omogućuju funkcioniranje javnog prijevoza moraju biti dovoljne za dostojanstven život, a one danas to nisu.

Ako krenu u štrajk, vozači i sindikati očekuju podršku roditelja učenika te nastavnika

Na prosvjedu traže da ministar mora, prometa i infrastrukture primi predstavnike sindikata i poslodavaca na sastanak kako bi se dogovorili konkretni koraci za rješavanje ovih problema.

– Ukoliko do toga ne dođe sindikati će odlučiti o daljnjim sindikalnim akcijama, uključujući i mogućnost nacionalnog štrajka sektora linijskog autobusnog prijevoza, izjavili su iz SSSH-a.

Ako krenu u štrajk, vozači i sindikati očekuju podršku, posebice od roditelja učenika te nastavnika.

– Očekujemo njihovu potporu jer je zajednički interes i vozača i roditelja i nastavnika da se županijske autobusne linije zadrže. Ukidanje i smanjenje autobusnih linija dovelo bi do dodatnog osiromašenja manjih mjesta i općina, ali nažalost i do dodatnog iseljavanja i sve lošije demografske slike, poručili su iz SSSH-a.