Pretraga

Provjerili smo s Hrabrim telefonom što najviše muči adolescente i roditelje u vrijeme pandemije

A- A+

Iz Hrabrog telefona rekli su nam da se prva dva tjedna online nastave nije javljalo puno ljudi, no nakon toga je krenulo. Adolescentima najviše nedostaju vršnjaci, a primjećuje se i povećanje anksioznosti i depresivnosti. Roditelji najviše briga imaju oko organizacije dana, ali ih brinu i rekacije djece nakon potresa.

unsplash.com @xnahmias

Psihološke posljedice pandemije, to jest izolacije, ali i potresa u Zagrebu, jedna su od važnijih tema u ovome vremenu. Hrabri telefon koji nudi pomoć djeci, mladima, ali i odraslima, radi cijelo vrijeme bez prestanka te nudi telefonsko savjetovanje putem telefona, chata i maila: [email protected].

Izdvojeni članak

[Kako si?] Psiholozi otkrivaju kako preživjeti obitelj u doba izolacije

– Primijetili smo kako je nekih prva dva tjedna nakon početka izolacije bilo nešto manje poziva, vjerujemo da je trebalo svima da se adaptiraju na novonastalu situaciju, no nakon toga primjećujemo povećan broj kontaktiranja Hrabrog telefona, posebno od strane adolescenata putem e-maila i chata te roditelja na savjetovanoj liniji, govori nam Hana Hrpka, predsjednica udruge.

Pitanja koja ih najviše muče, kaže Hrpka, su nasilje u obitelji, zanima ih kako funkcioniraju institucije i opisuju koliko im je teško što su sada cijelo vrijeme svi kod kuće.

– Roditelje brinu neke stresne reakcije djece, posebno nakon potresa, ali se žale i na organizaciju dana obzirom na školovanje i svoje poslovne obveze. Adolescentima nedostaju vršnjaci i aktivnosti u kojima su uživali te im je teško boraviti cijelo vrijeme u kući. Također primjećujemo povećanu problematiku anksioznosti i depresivnosti kod mladih, otkriva Hrpka.

Djeca i mladi mogu se Hrabrom telefonu obratiti putem spomenutog maila i chata te putem Hrabrog telefona za djecu 116 111. Broj Hrabrog telefona za mame i tate je 0800-0800 .

Također, važno je i roditeljima ponuditi neke alate u odgoju djece, a koji nisu nasilni. Hrabri telefon organizirao je webinar-predavanje na temu granica u odgoju te se webinar i dalje može poslušati na ovoj poveznici.  Na Facebook stranici Hrabri telefon svakog ponedjeljka objavljuje brojne materijale za rad roditelja s djecom, ali i korisne članke za roditelje.