Pretraga

Psihički i fizički trikovi za podizanje samopouzdanja

A- A+

Ako imate manjak samopouzdanja ili poznajete takvu osobu, pročitajte par savjeta kako ga psihičkim i fizičkim promjenama podići. Ukoliko niste bez imalo samopouzdanja, već ne bi bilo loše da ga imate bar mrvicu više, pratite ove korake i nećete trebati stručnu pomoć.

Imate manjak samopouzdanja, a ne želite stručnu pomoć? Donosimo vam nekoliko trikova koji će vam pomoći pri njegovu podizanju i od kojih ćete se sigurno bolje osjećati u vlastitoj koži.

Izdvojeni članak

Stup srama – opasna odgojna metoda američkih roditelja

Vjerujte u sebe

Ukoliko očekujete od drugih da vas poštuju, prvo morate sami sebe poštovati. Vaš manjak samopouzdanja će i drugi ljudi primijetiti pa će vas nekolicina zbog toga iskorištavati ili gaziti.

Tjelovježba će vam uvelike pomoći vratiti vjeru u sebe. Ne samo da će popraviti vaš fizički izgled, nego ćete se bolje osjećati i imati bolje držanje.

Zauzmite se za sebe

Ako imate mišljenje koje je različito od većine, ne ustručavajte se izreći ga. Morate shvatiti kako je vaše mišljenje jednako važno kao i bilo čije. Jedini način da steknete poštivanje u društvu je držanje svojih stavova. To sigurno nećete postići ako ste labilna osoba koja mijenja mišljenje ovisno o drutvu u kojem se nalazi.

Izdvojeni članak

Tinejdžerica se zbog jednostavnog matematičkog zadatka osramotila na TV-u

Prihvaćanje komplimenata

Prihvaćanje komplimenata je jedan od najvažnijih koraka u jačanju samopouzdanja. Stoga sljedeći put kad vas netko pohvali, zahvalite se i nabacite smješak, umjesto ublažavanja ili negiranja nečega zbog čega ste dobili kompliment.

Tražite što želite

Povučnije osobe se po prirodi ne znaju nametati itražiti nešto što žele. Ako imate racionalan zahtjev i bitno vam je njegovo ostvarenje, slobodno ga izrecite i vidjet ćete kako će vam mnogi pokušati pomoći. Da biste to uspjeli, u početku vježbajte s manjim zahtjevima i nemojte se osjećati krivima zbog činjenice da nešto tražite.

Vježbajte reći ‘ne’

Ma koliko vam bilo neugodno nekoga odbiti, ako to ne želite slobodno recite ‘ne’. Ako ste po prirodi nježnije naravi ne morate nekoga grubo odbit, jednostavno objasnite kako vam je žao i kako to ne možete učiniti.

Gledate druge u oči

Kad razgovarate s nekom osobom, gledajte ju ravno u oči. Budete li gledali na sve strane, osim u onoga s kojim pričate, ostavit ćete dojam nesigurne osobe. Ovakav govor tijela je bitan jer on pomaže u prikrivanju nelagode i naglašava vaše samopouzdanje. Uz to će vam vratit snagu i moć zbog čega ćete se osjećati sigurnije.

Izdvojeni članak

Srednjoškolac prestao pričati na pet godina

Odmaknite se od ogledala

Žene koje najviše vremena provode ispred ogledala su najnezadovoljnije svojim izgledom. Na taj način proučavaju svaki nedostatak na svom tijelu i postaju nezadovoljne. Stoga je naš savjet da se ne opterećujete odrazom u ogledalu. To ne znači kako trebate totalno zanemariti svoj izgled, ali sve treba biti u granicama normale.

Promjena stylinga

Ako niste zadovoljni svojim izgledom, nemojte se samo zatvoriti u sebe i prestati izlaziti. Poduzmite nešto zbog čega ćete se ponovo početi osjećati zadovoljnije. Promijenite boju kose, frizuru, darujte nekome staru odjeću u koju više ne stanete i kupite sebi nešto novo ili naglasite make up. Učinite hrabru promjenu i prestanite se zamarati nebitnim sitnicama.

Uspravan hod i sjedenje

Hodom i načinom sjedenja odajete i svoju osobnost. Osobe bez samopouzdanja najčešće hodaju i sjede pogrbljeno. Pokušajte si to izbiti iz navike jer nije dobro za kralježnicu, a i nije vas lijepo gledati dok ste nalik na žalosnu vrbu.

Pročitajte zbog kojih se poremećaja u učenju mladi loše osjećaju ovdje.