Pretraga

Znanstveno dokazani načini za povećanje samopouzdanja

A- A+

Samopouzdanje je vrlo bitna karakteristika, ne samo u društvenom, već i u akademskom i poslovnom životu. Ukoliko ste jedan od onih koje baš i ne krasi ta osobina, donosimo znanstveno dokazane načine na koje možete povećati svoje samopouzdanje.

Samopouzdanje je vrlo važno, a mnogi nažalost pate od nedostatka te osobine ličnosti. Kako biste bili uspješniji u društvenom, akademskom, ali i poslovnom životu, morat ćete razviti tu karakteristiku, stoga donosimo nekoliko znanstveno dokazanih načina za povećavanje samopouzdanja.

Izdvojeni članak

Psihički i fizički trikovi za podizanje samopouzdanja

Okružite se ljudima koji vjeruju u vas

Moć konteksta može jako unaprijediti ponašanje, a ljudi su dio toga. Kada vam netko koga poštujete kaže da ste dobri u nečemu, vi ćete u to i vjerovati. Dijelom je to placebo efekt, no to uopće nije toliko bitno. Ovo kreira takozvano samoispunjavajuće proročanstvo.

Kada vjerujete u to da nešto možete učiniti, radit ćete više, a ako drugi vjeruju u vas, pogurat će vas prema uspjehu. Zajedno, te vas stvari čine boljima, stoga imate razloga biti samopouzdani, a sljedeći put ta će se osobina lakše pojaviti. Bitno je kretati se u uspješnom društvu visokih očekivanja, jer društveni kontektst uvelike određuje vašu vjeru u sebe, kao i rezultate koje postižete, piše Business Insider.

Fokusirajte se na učenje

Izdvojeni članak

Znanstveno dokazani načini za povećanje samopouzdanja

Kada se fokusirate na učenje, neuspjeh je samo dio procesa i neće porušiti vaše samopouzdanje. Mjerite sami sebe po trudu, a ne samo po rezultatima. Trebate ignorirati bilo koji rezultat u koji ste uložili pola truda, a morate biti ponosni na bilo koji rezultat koji slijedi marljjiv rad, čak i ako niste postigli ono čemu ste se nadali.

Kreirajte ritual

Saznajte što vas motivira i pomaže vam da krenete na posao. Bilo da je to šalica kave, ili igranje igrice na mobitelu, bitno je da rituali pomažu da se osjećate samopouzdanijima. Oni potencijalno dobro utječu na vaš performans te se zbog njih osjećate sigurnijima u sebe.