Pretraga

Raspad sistema u Ministarstvu: Državni tajnici Glunčić i Šlezak vode suprotnu politiku od ministrice i HNS-a

A- A+

Jučer smo pisali o tome kako su, za vrijeme ovotjedna ministričina izbivanja iz Hrvatske, HNS i sama ministrica izgubili kontrolu nad Ministarstvom obrazovanja. Kako smo zaključili, gubitak kontrole nad MZO-om dogodio se prekjučer, kada je državni tajnik Matko Glunčić krenuo u otvoreni rat protiv svoje šefice i ministrice, i to uz podršku Vlade Republike Hrvatske u kojoj je, paradoksalno, Divjak (još uvijek) ministrica. No, ovo nije prvi takav neposlušni ‘izlet’ državnih tajnika Blaženke Divjak. Na svoju ruku, bez blagoslova ministrice, samostalne akcije provodi i HRAST-ov državni tajnik Hrvoje Šlezak.

Foto: mzo.hr/screenshot N1 televizija/screenshot HRT

Nakon što smo prije dva dana otkrili kako je točno Jasminka Buljan Culej na predstavljanju novinarima obmanula javnost s prezentacijom akcijskog plana za koji se ispostavilo da je drugačiji od inicijalnog s kojim se prijavila na natječaj za ERS – tresla su se brda, a rodio se miš.

Ministrica se sada poziva na analizu natječaja za koju joj je bilo ‘iskreno žao’ kada se pojavila u medijima

Izdvojeni članak

HNS i ministrica Divjak izgubili su kontrolu nad Ministarstvom znanosti i obrazovanja

HNS-ova reakcija praktički je izostala, a svoja nelogična priopćenja koncentrirali su na obračun s Ivicom Puljkom iz stranke Pametno. Isti dan, javnosti se obratio državni tajnik iz MZO-a Matko Glunčić, kojeg je Blaženka Divjak ‘naslijedila’ od svog prethodnika Barišića, i za HRT rekao da je postupak izbora Buljan Culej bio transparentan. Suprotno od onoga što tvrdi Glunčić, u šizofrenoj situaciji iz Ministarstva su jučer tvrdili kako to nije njihov stav.

Jučer se konačno oglasila i sama ministrica, u čijem je Ministarstvu izrađena analiza koja je ukazala na brojne nepravilnosti u natječaju za ERS. Tu analizu MZO nikada nije službeno objavilo. Divjak je jučer rekla da je novi natječaj raspisan “jer je analiza pokazala da je u ranijem natječaju bilo određenih netransparetnosti u cijelom postupku”. Zanimljivo, pozvala se na analizu za koju je, kada su ju objavili mediji, kazala kako joj je iskreno žao što je ona dospjela u javnost. I sada, kada je imala priliku službeno objaviti analizu, pokazati mišiće i principijelnost, ona je to propustila učiniti.

Naslijeđeni državni tajnici Šlezak i Glunčić udaraju ispod pojasa, ‘soliraju’ i otkazuju poslušnost šefici

S obzirom na ministričino okretanje budućnosti, novom natječaju te kompromis u vidu koegzistencije s kompromitiranom Jasminkom Buljan Culej u Posebnom stručnom povjerenstvu, zapravo uopće ne čude udarci ispod pojasa koje ministrici zadaju državni tajnici naslijeđeni iz prošle administracije. Naime, nije samo Glunčić prekjučer ‘solirao’ i otkazao poslušnost šefici.

Izdvojeni članak

Komentar: Andrej Plenković mora dati otkaz Blaženki Divjak ili Jasminki Buljan Culej (i još par ljudi)

Isto je 12. siječnja učinio državni tajnik MZO-a Hrvoje Šlezak iz stranke HRAST. Na upit organizacije CitizenGO o kriterijima evaluacije i korištenja obrazovnih materijala u odgojno-obrazovnim ustanovama RH a vezano uz slikovnicu Moja dugina obitelj, Šlezak je u ime Ministarstva uputio očitovanje kojim poručuje da slikovnica u škole – ne može. Štoviše, HRAST se time slavodobitno pohvalio na svojim web stranicama.

U očitovanju Šlezak napominje da “navedenoj udruzi (op.a Dugine obitelji) Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije izdalo pozitivno mišljenje za korištenje navedene slikovnice unutar odgojno-obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj, u sklopu nastavnoga i/ili drugih oblika odgojno-obrazovnoga procesa”, istodobno ne navodeći da udruga Dugine obitelji to nije niti zatražila od MZO-a.

Pomoćnica ministrice na Facebooku gasi požare hrastovine

Rasprava o njegovom očitovanju proširila se nastavničkim grupama na Facebooku, a u jednu od njih uključila se pomoćnica ministrice Lidija Kralj.

Screenshot: Facebook

Zaista, iz same udruge Dugine obitelji potvrdili su nam da Ministarstvu nikada nisu uputili zahtjev za mišljenje i vrednovanje, što je svojim službenim očitovanjem Šlezak insinuirao.

Nakon toga, Šlezak je organizaciji CitizenGO uputio dodatno očitovanje u kojem eksplicitno kaže da udruga Dugine obitelji nije podnijela zahtjev za mišljenjem MZO-u. Navodi i kako su neki mediji prenijeli netočnu informaciju da je udruga podnijela zahtjev. Zanimljivo, u prvom očitovanju, Šlezak nije istaknuo da udruga Dugine obitelji nikakav zahtjev prema MZO-u nije niti uputila, a uslijedila je i slavodobitna objava na HRAST-ovim stranicama.

Screenshot: Facebook

Slobodni strijelci Ministarstva kojima ministrica ne može dati otkaz kad su neposlušni

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNO] Triler obrazovne reforme: Objavljujemo dokument koji potvrđuje da je Jasminka Buljan Culej lagala javnosti

Iz dva primjera s Donjih Svetica 38 (op.a adresa ministarstva) može se iščitati upravo ono što smo jučer u komentaru ustvrdili – da HNS i ministrica ne kontroliraju Ministarstvo. Državni tajnici slobodni su strijelci, daju izjave i očitovanja na svoju, odnosno stranačku ruku, a njihova šefica Blaženka Divjak zbog toga im ne može dati otkaz. Mogla bi pokušati, no time bi vjerojatno ozbiljno ugrozila svoju ministarsku poziciju, a zaljuljala bi se i krhka saborska većina u kojoj sudjeluje i ruka jednog HRAST-ovog zastupnika.

Podsjetimo i kako je Hrvoje Šlezak u Ministarstvo znanosti i obrazovanja ušao nakon parlamentarnih izbora 2015. Njegova stranka HRAST tada je na izbore izašla u sklopu Domoljubne koalicije, predsjednik stranke Ladislav Ilčić osvojio je tada 2930 preferencijalnih glasova i tim je rezultatom ušao u Sabor, a HRAST je postao parlamentarna stranka.

Natjecanje u MZO-u: Tko ima manji politički legitimitet

Istodobno, potporu HDZ-u na izborima HRAST je naplatio i mjestom zamjenika ministra znanosti obrazovanja i sporta Predraga Šustara. Na to je mjesto imenovan Hrvoje Šlezak, koji je u 3. izbornoj jedinici dobio svega 252 glasa.

Tako se trenutačno u MZO-u dužnosnici natječu tko ima manji politički legitimitet. Šlezak sa svoja 252 glasa iz 2015. ili ministrica koja na izborima nikada nije niti bila, već je na čelo MZO-a zasjela političkom trgovinom HDZ-a i HNS-a.