Pretraga

Ravnatelj škole učenicima prepustio odabir učitelja

A- A+

Ravnatelj škole u Melbourneu odlučio je svojim učenicima prepustiti odabir učitelja koji će im predavati. Unatoč brojnim kritikama, ne odustaje od ovoga ‘projekta’ jer smatra da itekako doprinosi jačanju odnosa učenika i učitelja..

Petter Hutton, avnatelj australske škole Templestore College, svojim je učenicima prepustio odabir učitelja koji će ih podučavati, navodi The Age.

U 15 minuta do odabira idealnoga kandidata

Odabir se vrši tako da se učitelji, nakon razgovora s tri odrasla člana panela, suočavaju s posebno obučenim učenicima. Oni ih 15 minuta intervjuiraju i otkrivaju imaju li potrebne kvalitete i sposobnosti predavača u njihovoj školi. Osim učitelja, učenici sudjeluju i u odabiru ostaloga školskoga osoblja te asistenta ravnatelja. Učenici koji sudjeluju u odabiru moraju za to biti posebno obučeni, a njihov broj već je sada veći od 50

Pozitivna činjenica u ovome pristupu jest da se upravo u razgovoru s djecom i mladim ljudima najbolje može vidjeti kako učitelj reagira te kako se ponaša u njihovu prisustvu.

 – Ovo je odličan primjer za osluškivanje mišljenje učenika. Jednako smo sposobni intervjuirati učitelje, znamo što želimo od njih i znamo kako želimo da se odnosi prema nama jer svi mi želimo dobiti najbolje moguće obrazovanje, izjavila je Tess Shacklock, učenica/ispitivačica. 

Razvijanje dobre suradnje primarni je cilj ovoga ‘projekta’

‘Projekt’ je do sada polučio izrazito dobre rezultate, osobito kada je riječ o odnosu učitelja i učenika, koji se sada međusobno mnogo više poštuju, ali i puno bolje surađuju.

Unatoč kritikama koje je zbog svojega poteza dobio, Hutton smatra kako je ovo idealna prilika za dokazivanje povjerenja ukazanoga svojim učenicima te razvijanje njihovih daljnjih sposobnosti i ambicija.