Pretraga

Ravnatelj V. gimnazije godinama protuzakonito predavao matematiku

A- A+

Ravnatelj V. gimnazije Petar Mladinić dugi niz godina nezakonito predaje matematiku i nacrtnu geometriju. Naime, po Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi čim je imenovan ravnateljem trebao je prestati predavati, što Mladinić nije napravio. Prije nešto više od dva tjedna ravnatelju V. gimnazije izrečena je zabrana izvođenja nastave, no on se pravda kako je za to dobio dopuštenje te da planira do kraja ove školske godine obavljati i profesorski posao. Iz MZOS-a su javili kako će u tom slučaju biti razriješen dužnosti.

Petar Mladinić koji je na poziciji ravnatelja V. gimnazije već osam godina, od 2008. nezakonito izvodi nastavu iz matematike te dopunsku nastavu iz nacrtne geometrije. Budući da se radi o kršenju odredbi Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, V. gimnaziji je nedavno izrečena zabrana da ravnatelj obavlja poslove nastavnika. Međutim, Petar Mladinić se pravda kako je taj Zakon donesen u tijeku ove školske godine i da će vrijediti tek od rujna. MZOS njegove tvrdnje opovrgava.

Izdvojeni članak

Peta je ponovno gorjela: Šesto gimnazijalaca došlo na veliki koncert

Godinama radio protupropisno, no tvrdi da je imao dozvolu

– Radi se o izmjeni koja je donesena u tijeku ove školske godine, te sad nije zgodno pronaći zamjenu koja bi trebala zaključivati ocjene mojim učenicima. Nastavu ću održati do kraja školske godine, a od rujna više neću predavati, rekao nam je ravnatelj Mladinić.

Nadodao je kako mu je prije osam godina, kada je imenovan ravnateljem, rečeno da smije izvoditi nastavu, ali da se mora raditi o manjoj satnici i kako time ne postupa protupropisno.


Ne odlučuje ravnatelj kad će prestati predavati

Inspekcijskim nadzorom u V. gimnaziji u Zagrebu obavljenim 19. travnja 2013. godine utvrđeno je da ravnatelj Škole, uz poslove ravnatelja, izvodi i nastavu matematike i to 15 sati nastave tjedno. Rješenjem prosvjetnog inspektora od 22. travnja 2013. godine Školi je izrečena zabrana da u njoj ravnatelj obavlja poslove nastavnika matematike jer to nije u skladu s propisima. Zabrana stupa na snagu danom izvršnosti rješenja. Kako je rješenje dostavljeno školi 24. travnja 2013. te je žalbeni rok u tijeku, rješenje još nije izvršno, objašnjavaju iz MZOS-a. Istaknuli su i to kako nije na ravnatelju da odlučuje kad će se početi pridržavati kojeg zakona.

MZOS kontrira Mladinićevim izjavama

Iz MZOS-a smatraju kao je malo vjerojatno da je itko iz prosvjetne inspekcije ikada rekao ravnatelju da je istovremeni rad u nastavi zakonit. Također su objasnili kako je još od 2008. godine propisano da po imenovanju ravnatelj smije obavljati samo ravnateljsku dužnost te pronaći zamjenskog profesora za predmet koji je predavao. Nadalje, činjenica da je ravnatelj poslove nastavnika obavljao volonterski i da to nije bitno utjecalo na obavljanje poslova ravnatelja, ne utječe na činjenicu da je takvo postupanje nezakonito.

– U slučaju da ravnatelj Mladinić ne prestane izvoditi nastavu, snosit će posljedice propisane zakonom, a radi se o prekršajnoj kazni i prijedlogu za razrješenje ravnateljske funkcije, komentirali su iz ministarstva na Mladinićevu izjavu kako će se tek od rujna pridržavati Zakona.