Pretraga

Maturantica Hana sve je razrede prošla s 5.0 i iz svih ispita mature dobila odličan: ‘Sve uloženo vratilo se’

A- A+

Potkraj srpnja Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je maturante koji su najbolje napisali više razine obveznih predmeta mature. Među njima je i Hana Ivančić, učenica V. gimnazije u Zagrebu. Osim što je dobila odličan iz sva tri obavezna predmeta, za peticu je napisala i Kemiju i Fiziku. Uz to je, kako nam je otkrila, sve razrede u dosadašnjem tijeku školovanja prošla s prosjekom 5.0.

Hana Ivančić|Foto: sredna.hr/privatna fotografija

Jedna od najboljih ovogodišnjih maturanata je Hana Ivančić, učenica V. gimnazije u Zagrebu. Nalazi se među maturantima koje je Ministarstvo nagradilo za najbolji postotak na višim razinama obveznih predmeta mature. Uz A razinu Engleskog, Matematike i Hrvatskog, Hana je polagala Kemiju i Fiziku iz kojih je isto dobila odličan.

‘Vjerujem da su rezultati svih nas odraz proteklih godina školovanja, truda i rada’

– To se lijepo nadovezuje na sve moje dosadašnje uspjehe u školovanju – još kao malenoj bila mi je želja završiti sve razrede s 5.0, što mi je na kraju i uspjelo. Uz sasvim razuman omjer uloženog truda, uz sve obaveze uvijek je bilo dovoljno vremena za druženje, izlaske, kino, koncerte, pokoje kazalište i slično, priča nam Hana.

Pitamo ju i je li iznenađena svojim uspjehom na maturi.

– Realno nisam, vjerujem da su rezultati svih nas odraz proteklih godina školovanja, truda i rada. Sve uloženo vratilo se na najbolji način, kaže Hana.

Slično kao i ostali najbolji maturanti, Hana ističe kako je ‘recept’ za uspjeh zapravo kontinuirani rad kroz sve četiri godine školovanja.

– Kao učenica V. gimnazije u stvari sam se sve četiri godine kontinuirano pripremala za maturu – uz redovno gradivo razreda srednje škole profesori su često s nama radili i dodatne zadatke koji su nas na razne načine pripremali za maturu – od pisanja komparativnih eseja na Hrvatskom i Engleskom jeziku do rješavanja ekstra zadataka iz Matematike, Fizike, Kemije… Dodatno sam u završnom razredu, svjesna nedostataka i izazova s kojima se čitava naša generacija suočila u protekle dvije godine našeg školovanja, od štrajka početkom trećeg razreda do pandemije i potresa, pa kroz izuzetno nesigurnu četvrtu godinu odlučila dodatno poraditi na svim predmetima koje sam odabrala te sam se pripremala rješavajući stare mature, nabavila skripte sa zadacima za vježbu iz Fizike, Kemije i Matematike. Kao polaznici prirodoslovno-matematičke gimnazije, nekako mi je lakše bilo s tim ‘prirodnim’ predmetima. Engleski – čini mi se ponekad da nam svima bolje ‘leži’ nego materinji što zbog glazbe, interneta, serija i filmova, što zbog svoje jednostavnosti i njega sam riješila stvarno odlično bez neke posebne pripreme. Realno na maturi sam se najviše pribojavala upravo materinjeg jezika i teme na eseju, pa iako mi je za moje odabire fakulteta taj dio mature u stvari nosio najmanje ili ništa bodova, u njega sam uložila najviše vremena, rada i priprema, kaže Hana.

Izdvojeni članak

Iz svih pet ispita mature Duje je dobio peticu: Upisao sam FER, a iz Zagreba ću raditi za splitsku tvrtku

Od jeseni sjeda u klupe FER-a

Kada je riječ o odabiru studija, zbog izvrsnih ocjena Hana je imala više mogućnosti pa je i na listu stavila različite studije.

– Na mojoj listi odabira bilo je stvarno raznih programa od matematike i kemije do medicine (na taj sam prijemni otišla čisto da si ne zatvorim vrata i mogućnost tog odabira jer su me mnogi od prijatelja, profesora i obitelji vidjeli upravo u tom smjeru prirodnih znanosti). Prošla sam super na tom prijemnom, no ipak sam odlučila krenuti drugim putem i do zadnjeg dana sam se dvoumila između FER-a i PMF-a. FER je na kraju uvjerljivo odnio pobjedu. Osobno, nekako sam pobornik studiranja i ostanka u Hrvatskoj, mislim da ova zemlja treba svoje mlade talentirane ljude da ostanu ovdje i stvore bolju budućnost, prilike, da svoje znanje i sposobnosti uložimo ovdje te, naravno, da se to cijeni i omogućuje svim generacijama koje dolaze iza nas da ostvare svoje potencijale baš tu, smatra Hana.

Hanu smo, kao i ostale izvrsnike s kojima smo razgovarali, pitali i što savjetuje budućim maturantima.

– Nisam zagovornik kampanjskog učenja, smatram da se kontinuirani rad najviše isplati, a u konačnici uzima najmanje vremena i energije. Naši profesori u Petoj uvijek su isticali koliko je važno gradivo razumjeti i ne učiti stvari napamet. Kod mene se to pokazalo super učinkovitim, kaže Hana.

Izdvojeni članak
matko trupinić

Matko je riješio sto posto Matematike i Fizike: Sad kući nosi nagradu od 5.000 dolara

 ‘Ne treba raditi paniku od državne mature’

Iznimno korisno bilo joj je i sudjelovanje na natjecanjima u znanju.

– Osim dodatnog gradiva i vježbi za svako od njih, bilo je dobro i to što na natjecanjima dobivate uvid u neki sustav šifriranja, koliko je bitno da nigdje na ispitni materijal slučajno ne napišete svoje ime, te kako to izgleda kad tri ili četiri sata sjedite u jednoj učionici i rješavate samo jedan predmet maksimalno koncentrirano. Ne treba raditi paniku od državne mature, ona je presjek sveg gradiva do tada odrađenog u školi, nemojte se ustručavati tražiti svoje profesore za dodatnu pomoć, i njima je u interesu da vi što bolje odradite te ispite. Na kraju samo treba napraviti presjek kroz sve gradivo od prvog do četvrtog razreda i dan prije ispita ne više otvarati knjige, nego se opustiti uz nešto što volite, i po mogućnosti naspavati se noć prije. Ako do tog zadnjeg dana nešto niste svladali, vjerojatno ni nećete, samo ćete unijeti bespotrebnu nervozu u već ionako napeti ispitni dan, kaže Hana.

Na kraju nam je otkrila i na što planira utrošiti novčani dio nagrade Ministarstva.

– Nisam još odlučila, ali svakako ću si kupiti novi miš za računalo, a dio možda uložiti u neku društveno korisnu svrhu – već godinama se trudim sudjelovati u raznim projektima za zaštitu okoliša, smatram da je to vrlo isplativo ulaganje u budućnost svih nas. Ostatak će izgledno otići na planirano putovanje s prijateljima, rekla nam je Hana.

Pročitajte tekstove o drugim najboljim maturantima 2021.

Iz svih pet ispita mature Duje je dobio peticu: Upisao sam FER, a iz Zagreba ću raditi za splitsku tvrtku

Marta je prva na rang-listi za upis na Pravo: Svjesna sam da su humanističke znanosti danas ‘nezahvalno’ područje

Čakovečki gimnazijalci među najmaturantima: Paula je 100% točno riješila A razinu Matematike, a Luka Geografiju

Eugen je bio prvi na rang-listi za upis na FER: Još od osnovne sam znao da ću ga upisati

Karlo je najbolji upisani student Medicine: Puno je FER-ovaca u obitelji, ja idem spašavati živote

Upoznajte Matea, maturanta iz Elektrostrojarske škole koji je Engleski na maturi riješio bez greške

Luka je jedan od strukovnjaka koji su rasturili državnu maturu pa doma odnijeli novčanu nagradu

Matematiku je riješio bez greške, a sve ostale ispite na maturi s preko 90 posto: Upoznajte Andreja

Imaju isto ime, idu u istu školu i briljirale su na maturi: Upoznajte Paulu i Paulu

Dino je na maturi iz Engleskog imao sto posto pa dobio novčanu nagradu: Kupit će laptop za faks

Davor je rasturio maturu pa dobio nagradu od 5.000 eura: Otkrio nam je kako se pripremao

Matko je riješio sto posto Matematike i Fizike: Sad kući nosi nagradu od 5.000 dolara

Eugen je jedan od najboljih maturanata: Matematiku i Fiziku riješio sa sto posto, iz svega dobio petice