Pretraga

Ravnatelji predlažu da se dio ispita ipak piše u školama u slučaju dulje online nastave

A- A+

Početak drugog polugodišta bit će potpuno drugačiji od svih dosadašnjih. Za većinu učenika nastava započinje prema C modelu, dakle online, a iznimka su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te maturanti, osim onih u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. No, dio zagrebačkih ravnatelja najavio je da, ako se ovakav režim nastave odulji, postoji mogućnost da učenici neke ispite pišu u školama.

Foto: Ben Mullins, Unsplash

Ravnatelji zagrebačkih škola održali su ovih dana sastanak s predstavnicima Gradskog ureda za obrazovanje na kojem se raspravljalo o organizaciji rada u prvom tjednu nastave. Već je poznato kako će većina učenika polugodište započeti online, a kako doznaje Jutarnji list, ako se takav režim nastave odulji, postoji mogućnost da se dio ispita ipak piše u školama.

Ispiti uživo samo iz ključnih predmeta mature

Pisane provjere u školama ne bi se u tom slučaju, objašnjavaju ravnatelji, odnosile na sve predmete, nego obvezne na državnoj maturi: hrvatski jezik, engleski i matematiku.

– U školi smo zaključili da nećemo provoditi pisane online provjere, nego samo usmene. U slučaju da ova priča potraje dulje od dva tjedna izvedivo je da pojedini razred dolazi u školu na pisanu provjeru iz predmeta ključnih za maturu i STEM predmeta. Budući da time prelazimo iz C modela u B, za ovu opciju morat ćemo tražiti odobrenje osnivača, rekao je za Jutarnji Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i predsjednik zagrebačkog ogranka Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske.

U toj školi prostor u kojem bi tijekom ispita bilo moguće provesti epidemiološke mjere je već osiguran.

– Ako bi to epidemiolozi dopustili, tako da se time ne krše mjere, ispiti provedeni u školi su svakako sigurniji i manje podložni prepisivanju. Pazili bismo da svi učenici nisu u isto vrijeme prisutni u školi, odnosno da nema preklapanja razreda. Što se tiče regularnosti testova, to je sigurno bolje nego online, rekla je ravnateljica I. gimnazije, Dunja Marušić-Brezetić, za Jutarnji, a s ovom idejom složili su se i u III. gimnaziji te Tehničkoj školi Ruđera Boškovića.

Izdvojeni članak
laptop

Još jedna županija maturante ne šalje u školu u ponedjeljak, evo što o tome kaže Ministarstvo

Ministarstvo se ne protivi ideji

Iz Gradskog ureda u Zagrebu kažu kako će podržati sve specifičnosti škola kojima se podiže kvaliteta nastave. poručuju. Ideji ispita u školama ne protivi se ni Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prenosi Jutarnji.

– Ako se ravnatelj, osnivač i lokalni stožer s tim usuglase, postoji i ta mogućnost, kažu iz MZO-a za Jutarnji.

isti izvor navodi i da je zaključak sastanka ravnatelja i ureda za obrazovanje u Zagrebu kako učenici strukovnih škola neće imati laboratorijske vježbe, no učenici obrtničkih škola koje dobiju odobrenje Gradskog ureda za obrazovanje moći će u školama obavljati praktičnu nastavu.