Pretraga

Revolucionarno: Izliječena djevojčica koja je bila zaražena HIV-om

A- A+

Djevojčica stara dvije i pol godine u SAD-u je izliječena od virusa HIV-a. Rođena je s virusom, a izliječena je, čini se, primjenom standardnih lijekova u vrlo ranoj fazi liječenja.

Dvoipolgodišnja djevojčica mogla bi biti drugi slučaj u povijesti izlječenja ovog nepobjedivog virusa, prenosi BBC. Zaraženo dijete iz savezne države Mississippi već je godinu dana bez lijekova, a ne pokazuje znakove infekcije, pa istraživači provode brojne testove ne bi li vidjeli hoće li učinak biti isti na ostalu zaraženu djecu.


Izdvojeni članak

Žene podložnije zarazi virusom AIDS-a

Liječenje počelo odmah nakon rođenja

Tim liječnika i medicinsko osoblje još uvijek nije sigurno zbog čega je došlo do izlječena, a skeptici tvrde kako je moguće da dijete uopće nije bilo zaraženo, iako je majka imala virus. Liječenje ove djevojčice počelo je svega trideset sati nakon njenog rođenja,

Ukrotili virus prije nego se ugradio u imunološki sustav

Znanstvenici koji su radili na ovom slučaju smatraju kako je do izlječenja došlo jer su intervenirali i ukrotili virus prije nego se on ugradio u imunološki sustav, te da je upravo zbog toga došlo do uspjeha. 

Inače, prva osoba koja je izlječena od HIV bio je Timothy Brown 2007. godine, a znanstvenici se nadaju da će takvih osoba u budućnosti biti više.