Pretraga

Podignuta optužnica protiv roditelja dječaka koji je počinio masakr u beogradskoj školi

A- A+

Podignuta je optužnica protiv oca dječaka koji je 3. svibnja u OŠ Vladislav Ribnikar ubio devetero učenika škole i zaštitara. Dječakova oca tereti se za ugrožavanje opće sigurnosti tako što je u razdoblju prije masakra učio trinaestogodišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom. Otac dječaka čuvao je oružje u dva plastična kofera za prijenos, umjesto u sigurnom metalnom sefu s ključem.

policijski auto s rotirkom na ulici ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu

Policijski auto ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar na Vračaru u Beogradu, gdje je 14-godišnji učenik iz pištolja ubio devetero djece i čuvara škole
Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova, Republike Srbije

Na izvanrednom obraćanju u beogradskoj Palači pravde, Viši javni tužitelj Nenad Stefanović danas je priopćio kako je pokrenut pravni postupak protiv roditelja dječaka koji je izveo masakr u Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara. Otac dječaka u pritvoru je od 3. svibnja, nakon što je njegov sin izvršio stravičan napad u kojem je smrtno stradalo devetero učenika i radnik osiguranja. S druge strane, majka dječaka je puštena na slobodu, prenosi Telegraf.rs.

Optužnica od 267 stranica

Stefanović je istaknuo zahvalnost svim državnim tijelima koja su sudjelovala u istrazi, te je pohvalio napor svog tima koji je neprestano radilo na ovom slučaju. Optužnica, koja se sastoji od 267 stranica, rezultat je njihovog predanog rada.

– Želim da javnost zna kako smo proveli opsežnu istragu o okolnostima u kojima je dijete od 13 godina izvršilo najteži zločin u povijesti ove zemlje. Istragu su vodila dva javna tužitelja koje ovom prilikom želim pohvaliti za njihovu posvećenost, kazao je Stefanović.

Izdvojeni članak
policijski auto s rotirkom na ulici ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu

Majka žrtve iz Beograda uputila dirljivo pismo roditeljima dječaka koji je pucao: ‘Ako nas ikada budete tražili…’

Otac učio sina rukovati oružjem?

Optužba protiv oca obuhvaća teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Kako prenosi Telegraf.rs, postoji opravdana sumnja da je tijekom godinu dana prije tragedije obučavao svog sina za rukovanje zračnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom. Također je naglasio da je davao upute o ciljanju na mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, te kako pravilno rukovati oružjem.

Otac dječaka čuvao je oružje u dva plastična kofera za prijenos, umjesto u sigurnom metalnom sefu s ključem. Jedan od kofera bio je zaključan, dok je drugi ostao otključan i sadržavao je municiju.

– Omogućio je djetetu da dođe do dva pištolja za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu. Sin okrivljenog je došao u posjed oružja 1. svibnja 2023. kada je napunio šest okvira s ukupno 92 metka. U torbu ih je prebacio 3. svibnja i ponio u školu, istaknuo je Stefanović.

Izdvojeni članak
svijeća gori u mraku

Preminula učenica ranjena u školskoj pucnjavi u Beogradu: Hitno su je operirali, ali ozljede su bile preteške

Pronađen majčin DNK na jednom od metaka

Majka dječaka optužena je za nedozvoljenu proizvodnju, promet, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materijala. Tužiteljstvo tvrdi da je majčin DNK pronađen na jednom od metaka tijekom istrage te da je neovlašteno držala municiju.

Optužnica je proslijeđena sudu na odlučivanje, a tužiteljstvo je zatražilo da ocu bude produžen pritvor, kao i da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora. Predloženo je i da majka bude osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora.