Pretraga

Roditelji, pripazite što vam djeca rade: Ako naprave prekršaj, platit ćete kaznu do 4.000 eura

Roditelji djece koja počine prekršaje platit će kaznu do 4.000 eura, a oni koji ih potiču na prekršaje do 2.000 eura. Tko da maloljetniku mlađem od 16 godina alkohol, platit će i do 1.000 eura kazne, a vikanje neprimjerenih uzvika poput ‘za dom spremni’, te nošenje neprimjerenih simbola, platit će do maksimalno 4.000 eura kazne. Novi su to propisi Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira koji je pušten u javno savjetovanje, a bit će donesen po hitnom postupku.

policija

Foto: PU zagrebačka

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira donesen je davne 1977. godine. Sredinom devedesetih te smo propise, u pogledu novčanih kazni, prvi put prilagodili i to na način da je njihov iznos izražen u njemačkim markama. Lani smo to isto napravili, samo za euro.

No, novčane kazne su ostale relativno niske. Tako smo u Hrvatskoj, za razliku od većine Europe, plaćali kazne od svega 20 pa do maksimalno 170 eura. Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je to promijeniti, po hitnom postupku. Uskladili su iznose novčanih kazni pa je došlo do njihovog povećanja i za dvadesetak puta u odnosu na ove zastarjele.

Ako vaše dijete počini prekršaj, morat ćete platiti i do 4.000 eura

Dio ovih prekršaja direktno se odnosi na djecu i maloljetnike. Tako će roditelj ili skrbnik čije dijete učini neki prekršaj iz ovog zakona, ili na njemu utemeljenim propisima, a to je sve posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, dobiti kaznu od 700 do 4.000 eura.

Roditelji i skrbnici koji svoje maloljetno dijete potiču na vršenje prekršaja bit će, pak kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 do 2.000 eura ili idu u zatvor do 30 dana. Tko bude vikao ‘za dom spremni’, odnosno tko god bude izvodio ili reproducirao pjesme, skladbe i tekstove; ili bude nosio simbole, tekstove, slike i crteže kojima se remeti javni red i mir, dobit će novčanu kaznu od iznosu od 700 do čak 4.000 eura, ili ide u zatvor na do 30 dana.

Iako marginalno, na Norijadama, proslavama zadnjih dana u srednjoškolskim klupama, godinama smo izvještavali o maturantima koji su koristili neprimjerene uzvike ili pozdrave koji se prema policijskom postupanju i primjeni ovih propisa karakteriziraju kao remećenje javnog reda i mira. Ako to netko bude radio na bilo kojoj budućoj Norijadi – ili bilo kakvom skupu – dobit će značajno veću kaznu.


VEĆE KAZNE ZA DAVANJE ALKOHOLA MALOLJETNICIMA

U našem društvu normalizirano je konzumiranje alkohola među maloljetnicima. Tko god maloljetniku mlađem od 16 godina daje alkohol i alkoholna pića dobit će kaznu od 200 do 1.000 eura. Kazne se značajno povećavaju i za one koji piju, drogiraju se ili uzimaju druga omamljujuća sredstva na javnom mjestu. Za taj prekršaj po novim će propisima dobiti novčanu kaznu u iznosu od 200 do 1.000 eura.


Izdvojeni članak
žena u ruci drži kondom

Treba li dekriminalizirati prodaju seksualnih usluga? Autorice prvog velikog istraživanja u RH kažu – da, što prije

MUP poslušao znanstvenice, ne mijenjaju se novčane kazne za prostituciju

Prije nego što su ovi propisi pušteni u javno savjetovanje, iz MUP-a je iscurila informacija da će se povećavati i kazne za seksualne radnice i radnike. Preciznije, da će se ‘jače’ kažnjavati osobe koje se odaju prostituciji, nalik onome kako su se povećale i drugi iznosi. To je stvorilo veliki otpor, posebno među znanstvenicama, koje su nedavno održale završnu konferenciju projekta Regulacija prostitucije u Hrvatskoj.

Tu su, među ostalim, istaknule da se gotovo svi – od udruga, policajaca, sudaca, predstavnika relevantnih ministarstva – slaže da bi kazne za one koji prodaju seksualne usluge trebalo smanjiti, ako ne i u potpunosti ukinuti. Imale su nekoliko argumenata, jedan od najistaknutijih je praksa drugih država članica EU u kojima je ili prostitucija legalizirana ili se (gotovo) ne kažnjavaju osobe koje se bave prodajom seksualnih usluga. Država ih je poslušala.

– Naime, u posljednjih pet godina evidentiran je izrazito mali broj spomenutih prekršaja (66 prekršaja). Nadalje, usporednim prikazom propisane kazne i obilježja djela u Hrvatskoj s kaznama i obilježjima djela u drugim državama članicama Europske unije utvrđeno je da se još samo u malom broju država kažnjavaju osobe koje se odaju prostituciji. Naime, zakonodavni okvir u Europskoj uniji koji regulira područje prostitucije može se podijeliti u dvije glavne skupine, u skupinu država (21 država) u kojima je prostitucija legalizirana te skupinu država u kojima je ona zabranjena (šest država). Od 21 države gdje je prostitucija legalizirana, u šest država (Austrija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Latvija i Nizozemska) je ona legalna i regulirana, dok je u preostalih petnaest prostitucija legalna, ali neregulirana. Od država u kojima je prostitucija zabranjena, u tri države se kažnjava korisnik usluge (Francuska, Irska i Švedska), dok se, kao što je već navedeno, u manjem broju država kažnjavaju osobe koje se odaju prostituciji. S obzirom na sve navedeno, ne predlaže se povećanje iznosa novčane kazne, stoji u objašnjenju MUP-a u prijedlogu izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Ipak, oni koji omogućuju ili pomažu vršenju prostitucije, odnosno dopuštaju da se u njihovim prostorijama vrši bludničenje, dobit će kaznu od 300 do 2.000 eura ili kaznu zatvora do 30 dana.