Pretraga

TikTok kažnjen sa 345 milijuna dolara zbog kršenja zakona o privatnosti djece i tinejdžera

A- A+

TikTok je kažnjen s 345 milijuna dolara zbog kršenja niza zakona Europske unije o obradi osobnih podataka djece i tinejdžera. Jedan od tih zakona odnosi se na privatnost računa korisnika mlađih od 16 godina, a TikTok ima rok od tri mjeseca da svoja pravila uskladi s donesenim odlukama Komisije za zaštitu podataka.

Osoba u ruci drži mobitel na kojemu je otvorena aplikacija TikTok

TikTok na mobitelu | foto: Canva

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) u svom je priopćenju obznanila da je popularna društvena mreža TikTok u razdoblju od 31. srpnja do 31. prosinca 2020. godine prekršila niz zakona Europske unije o zaštiti podataka djece. Komisija navodi kako je TikTok, između ostalog, račune korisnika mlađih od 16 godina automatski postavio da budu javni te da nije provjerio je li korisnik roditelj ili skrbnik djeteta u slučaju povezivanja računa.

Glasnogovornik TikToka objavio je da se ne slaže s ovom odlukom, osobito s visinom novčane kazne jer većina kritika više nije relevantna zbog mjera koje je TikTok uveo prije početka istrage DPC-a u rujnu 2021. godine, prenosi Reuters. Jedna od tih mjera je ranije navedena mjera s računima koji su automatski postavljeni da budu javni s obzirom na to da je TikTok u studenom 2020. postrožio pravila kada je riječ o roditeljskoj kontroli i uparivanju računa, a u siječnju 2021. je promijenio pravilo za sve registrirane korisnike mlađe od 16 godina kako bi njihovi profili automatski bili privatni.

Izdvojeni članak
tiktok

Koliko je TikTok zapravo opasan? Stručnjakinja upozorila da je jedna pojava tamo češća

TikTok je u petak rekao da planira dodatno ažurirati svoje postavke o privatnosti kako bi razlike između javnih i privatnih računa bile jasnije te da će privatni račun biti unaprijed odabrana postavka za nove korisnike od 16 do 17 godina kada se kasnije registriraju za aplikaciju što će uvesti već ovaj mjesec.

Komisija za zaštitu podataka je TikToku zadala rok od tri mjeseca kako bi svoja pravila uskladila s donesenim odlukama.