Pretraga

Ruđer Bošković dobit će spomenik u Milanu

A- A+

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu Snježana Hefti potpisali su Pismo namjere o postavljanju kipa velikog dubrovačkog znanstvenika i filozofa Ruđera Boškovića u talijanskom Milanu. Boškovićev kip izradio je drugi hrvatski velikan, Ivan Meštrović.

Wikipedija

Izdvojeni članak

Potpisana suradnja između Zagreba, Sveučilišta, FER-a i Instituta Ruđer Bošković

Ideja o postavljanju Boškovićeva kipa u Milanu, gradu u kojem je veliki znanstvenik proveo dio života, datira iz 1986. godine, kada je u Milanu dogovarana izložba kipara Ivana Meštrovića. Realizacija projekta je odgođena, a aktualizirao ju je Grad Zagreb 2011. godine, piše Dalmacija News.

– Promocija hrvatske kulture u inozemstvu jedna je od glavnih zadaća Ministarstva kulture. Kao ministru kulture čast mi je da već na početku svojeg mandata mogu pridonijeti ostvarenju tog značajnoga projekta – izjavio je ministar Hasanbegović.

Kako kaže Snježana Hefti, ideja je bila spojiti dva velika Hrvatska imena, Meštrovićevo i Boškovićevo, darovati jedno kiparevo djelo Milanu te istodobno odati počast Boškoviću koji je u tom gradu živio, radio, osnovao opservatorij i naposljetku, umro i pokopan.

Spomenik Ruđeru Boškoviću bit će postavljen ispred milanske zvjezdarnice u parku Indo Montanelli.