Pretraga

Saznajte od čega se sve sastoji Coca-Cola

A- A+

Coca-Cola je jedan od najjačih svjetskih brendova, a izumio ju je John Pemberton 1886. godine. Ovo bezalkoholno piće ne prodaje se samo u dvije svjetske zemlje, Kubi i Sjevernoj Koreji. Recept je najstrože čuvana tajna, međutim na portalu medium.com doznali su koje sve sastojke sadrži ovo piće, omiljeno diljem svijeta.

John Pemberton tvorac je najutjecajnijeg bezalkoholnog pića na svijetu, Coca-Cole. Mnogi proizvođači pokušali su dokučiti recept ovog napitka, ali bezuspješno. Danas se Coca-Cola ne prodaje u samo dvije svjetske zemlje, Kubi i Sjevernoj Koreji. Portal medium.com doznaje koji su to sastojci umiješani u ovo piće, čija je priprava duga i usvršena do najsitnijih detalja. Svaki dan se proizvede nevjerojatnih 70 milijuna limenki Coca-Cole.

Zaslađivač kukuruznog podrijetla

Čarobni napitak boje karamele, napravljen je od sirupa koji se proizvodi u Atlanti. Njegov glavni sastojak je zaslađivač koji se naziva visokofruktozni kukuruzni sirup 55. Ovaj sastojak kombinacija je 55 posto fruktoze odnosno voćnog šećera, a 42 posto glukoze odnosno jednostavnog šećera. Zanimljivo da isti odnos fruktoze i glukoze sadrži med.

Spomenuti sirup se dobiva tako što se mokri kukuruz melje, a zatim miješa s tri tajna enzima. Tim procesom stvara se glukoza, a jednim od enzima se dio glukoze pretvara u fruktozu. Drugi važan sastojak karamel boje, daje ovom piću jedinstvenu tamnosmeđu boju. Postoje četiri tipa ove boje, a Coca-Cola koristi tip E15 0d, koji se dobiva zagrijavanjem šećera s sulfatima i amonijakom, da bi se stvorila gorkasta smeđa tečnost. Tekućina koja nastaje spomenutim procesom je fosforna kiselina koja dodaje kiselost, a istovremeno uklanja arsen.

Arome s nekoliko kontinenata, a i stimulativni kofein

Arome se dodaju u mnogo manjoj mjeri. Neke od aroma su vanilija koja se dobiva iz meksičkih voćnjaka, a prije nego se iskoristi kao sastojak u Coca-Coli tri mjeseca se suši. Zatim šrilankanski cimet te list koke iz kojeg se uklanjaju njegovi stimulativni učinci. Ovaj plod crvene je boje, a raste u afričkim kišnim šumama. Pretpostavlja se da na ambalaži Coca-cole dominira crvena boja upravo zbog ovog sastojka.

Izdvojeni članak

Pio osam litara Coca Cole dnevno i istrunuli mu svi zubi

Najpoznatije bezalkoholno piće na svijetu u sebi ima i nešto kofeina. Ovaj stimulativni alkaloid dobiva se iz kave, kola oraha i drugih izvora. Nakon što se svi ovi sastojci spoje, kuhaju se i miješaju dok se ne stvori koncentrat, koji se zatim prevozi iz sjedišta u Atlanti do Downeya gdje se koncentrirana masa spaja s vodom i ugljik-dioksidom što uzrokuje stvaranje napitka s prepoznatljivim mjehurićima.

Ambalaže u koje se Coca-Cola puni su staklene i plastične boce te limenke. O brzini proizvodnje i punjenja napitka svjedoči podatak da se u roku minute napuni 300 pakiranja od po 12 limenki.