Pretraga

SDP zbog loših rezultata na maturi traži smjenu ministrice Divjak: Njena reakcija malo nas je iznenadila

A- A+

Zbog rekordno loših rezultata na ovogodišnjoj Državnoj maturi SDP traži ostavku ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Takvi rezultati, napominju iz SDP-a, pokazuju da je sustav u dubokoj krizi. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja jasno nam poručuju da ‘nemaju komentara’ na SDP-ov zahtjev.

Blaženka Divjak
Screenshot: N1

Ovih dana pune se stranice portala napisima o rekordno lošim rezultatima pristupnika ovogodišnje Državne mature. Neki su to, izgleda, odlučili iskoristiti i u političke svrhe pa je SDP, zbog loših rezultata na maturi, zatražio smjenu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, piše Dnevnik.hr.

‘Sustav obrazovanja posljednje je tri godine u dubokoj krizi’

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak se očitovala o rezultatima mature: Kriteriji ocjenjivanja trebali bi biti jasniji

U medije je danas istupio Rajko Ostojić, član SDP-a i obrušio se na ministricu Divjak utvrdivši kako je sustav u krizi te kako se ona bavi samo kozmetičkim promjenama.

–  Rezultati državne mature pokazali su da je sustav obrazovanja posljednje tri godine u dubokoj krizi. Naime, umjesto da se nastavila kurikularna reforma koju smo započeli zajedno s Borisom Jokićem, aktualna ministrica napravila je samo kozmetičke promjene, rekao je Ostojić za Dnevnik.hr.

Dodatno je istaknuo i kako je mandat ministrice Divjak obilježen aferama, počevši od proglasa branitelja za ravnatelje škola pa do ukidanja Dnevnika Anne Frank. Navodi i kako bi smjena ministrice Divjak pokazala omjer snaga u vladajućoj koaliciji.

Emil Tafra, predsjednik SDP-ova Savjeta za visoko obrazovanja znanost i inovacije smatra kako su rezultati zabrinjavajući, a problem vidi u izostanku kurikularne reforme koju su, kako kaže, zaustavili HDZ i Most ‘zbog izmišljenih ideoloških razloga’.

Ministarstvo: ‘Nemamo komentara’

Nakon što je ova vijest izbila u medije kontaktirali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Zanimala nas je reakcija ministrice Divjak na SDP-ov zahtjev.

– Nemamo komentara, to je sve što su nam poručili iz Ministarstva.

Podsjetimo, ministrica Divjak već je imala nekoliko istupa vezano za loše rezultate na maturi. Prvo je, početkom mjeseca najavila kako će rezultati spustiti roditelje na zemlju, a onda je, nakon objave privremenih rezultata kazala kako je uzrok lošim ocjenama upravo u nejasnom kriteriju ocjenjivanja u školstvu.