Senzacionalan uspjeh naših učenika: ‘Pobrali’ dvije medalje na olimpijadi iz fizike

Hrvatski učenici ne prestaju nizati uspjehe na međunarodnim natjecanjima. Posljednje na kojemu je nastupilo petero naših srednjoškolaca je Međunarodna olimpijada iz fizike (IPhO 2019), na kojoj su osvojili dvije medalje.

Ovogodišnja Međunarodna olimpijada iz fizike (IPhO 2019) pedeseta je po redu, a održala se od 7. do 15. srpnja u Izraelu u Tel Avivu. Nastupili su na njoj učenici iz 79 zemalja svijeta, između ostaloga i iz Hrvatske.

Hrvatski robotičari na vrhu svijeta: Nakon srebrne osvojili i zlatnu medalju

Naše boje branili su Bernard Faulend iz XV. gimnazije Zagreb, Janko Vrček i Marko Srpak, obojica učenici Prve gimnazije Varaždin, Elizaveta Chernova iz Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka te Luka Meštrović, maturant Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci.

Uspjeh naših srednjoškolaca ni ovoga puta nije izostao – učenici Bernard i Janko osvojili su brončane medalje, a Elizaveta pohvalu!

Potpune rezultate možete vidjeti ovdje, a zadatke koje su učenici rješavali na ovoj poveznici. Spomenimo za kraj kako se ovih dana održavaju Međunarodna matematička olimpijada te Međunarodna biološka olimpijada, a na obje Hrvatska ima svoje predstavnike.

One comment

  1. Moja kolegica Dubravka:”Nazvati ove dvije brončane medalje senzacionalnim uspjehom je senzacionalističko pisanje. Na ovoj je olimpijadi podijeljeno 34 zlatne, 64 srebrne i 94 brončane medalje. Slovenci su osvojili 1 zlatnu (ukupni rang tog natjecatelja je 17.) i tri brončane, a Srbi (od kojih smo u fizici uvijek bili bolji) 2 srebrne i tri brončane. Ne sumnjam da su naši natjecatelji krasni mladi ljudi, ali ovo je stagnacija, ne uspjeh.”

    Moj komentar: Joj nemojte molim vas. Ja sam bio na dvije, moj sin prije 6 godina u Kopenhagenu. Nemojmo se napuhavati. TO JE LOSE. Bronca se dobije za bijedan brij bodova i to na eksperimentu koji je puno laksi od teorijskih zadataka. Oni koji rijese barem jedan teorijski mogu dobiti stebro, a sto znaci da mi nismo.
    Ma shvatite… to je stalno tako lose i losiji smo od susjeda. Jeste me dobro culi? Ja sam bio 1968. i 1969., a moj sin 2013. Organizacijski odbor me je pozvao kao gosta zbog mojeg sina i jer sam ja bio na drugoj i trecoj olimpijadi. Tada je Koreja osvojila 5 zlata. Je li sada jasno?

Odgovori