Pretraga

Širi se nova droga među mladima

A- A+

Molly je suptanca koju smatraju savršenom party drogom, ima učinak sintetičkih droga, a neki tvrde kako nema nikakve negativne nuspojave. Ona je zapravo čisti MDMA, sastojak ecstasyja koji istovremeno ima stimulacijski i halucinogeni učinak te stvara euforiju. Nuspojave poput krivljenja vilice i stiskanja zubiju ne postoje. Ipak, iako tako zvuči, Molly uopće nije bezopasna.

Molly je droga koja je duži niz godina prisutna u klupskom noćnom životu, samo pod drugim imenom – ecstasy. Ecstasy ili MDMA je zapravo speed uz halocinogeni, empatično – euforični dodatak. Ona je zapravo čisti sastojak ecstasyja, a iako kažu kako nema negativnih nuspojava, ova je droga ipak veoma opasna.

Izdvojeni članak

Bitka protiv droge nije urodila plodom: Ilegalne droge sve jeftinije i kvalitetnije

Zvuči bezopasno, ali nije

Ime Molly novi je naziv za staru drogu, poznatiju kao ecstasy, populariziranu stihovima Kanye Westa i Miley Cyrus, između ostalih. Ova droga izaziva osjećaj socijalne bliskosti, intimnog i emotivnog povezivanja, što objašnjava njezinu popularnost, piše teens.drugabuse. Molly je u SAD-u bila u široj upotrebi 80-ih godina, a u posljednje vrijeme je ova supstanca čišća molekularna verzija MDMA, koji se prije miješao s mnogim supstancama od kofeina do raznih verzija amfetamina.

– Novo ime ‘Molly’ ne može biti garancija njezine čistoće, tim više što se distribuira u obliku praha u kojem može biti bilo što, rekla je dr. Julie Holland, liječnica i urednica knjige ‘Ecstasy – potpuni vodič’.

Čini se da je simpatičan nadimak Molly zapravo eufemizam i marketinški trik koji konzumente navodi na korištenje supstance. Mnogi, dakle, vjeruju kako je Molly čišća i sigurnija za uporabu od ostalih droga na tržištu, što zapravo nije istina. – Svaki put kada se uzima neka od takozvanih rekreativnih droga učinak nije lako predvidjeti, kaže Holland.

Izdvojeni članak

Video: Što alkohol i droga rade vašem mozgu

Molly je zapravo ecstasy

Opće je poznato da se u pilule ecstasyja miješa sve i svašta, a alternativa na tržištu je upravo Molly. MDMA se zapravo svakog desetljeća vrati na scenu, samo pod drugim imenom. Molly kao i svaka druga droga dugoročno stvara posljedice koje utječu na srce, mozak i vitalne organe, može stvoriti ovisnost, a ukoliko se miješa s drugim drogama ili pak pretjera s količinom može dovesti i do iznenadne smrti. Nekoliko smrtnih slučajeva zabilježeno je prije tri godine na Electric Daisy Carnivalu, a na desetke osoba hospitalizirano je zbog prekomjerne upotrebe MDMA-a.

Molly je u Americi trenutno toliko popularna da se odmakla od party scene i zadire u opće sfere života, upotrebljavaju je tijekom meditacije, joge, nastupa u filharmoniji i seksa.