Pretraga

Škola u kojoj će obnova od potresa trajati do 2025. obilježila rođendan milenijskom fotografijom

A- A+

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu organizirala je fotografiranje Milenijske fotografije povodom 141. rođendana škole. Pozivali su sve bivše i sadašnje profesore i učenike da dođu i sudjeluju u fotografiji i to ispred zgrade ŠPUD-a koja je još uvijek u obnovi od potresa. Snimanju se odazvalo nekoliko stotina ljudi, a fotografiju je napravio Šime Strikoman, dugogodišnji filmski i scenski djelatnik.

Milenijska fotografija I LOVE ŠPUD 2023. ispred zgrade škole u obnovi

Milenijska fotografija I LOVE ŠPUD 2023. | Foto: Šime Strikoman

Od potresa u Zagrebu prošle su tri godine, a učenici i djelatnici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna još uvijek čekaju da se radovi na obnovi matične zgrade dovrše. Prema podacima koje smo dobili od Grada Zagreba, očekivani rok završetka radova za ŠPUD je tek krajem 2024. ili početkom 2025. godine, naravno ako se radovi ponovno ne produlje kao što su do sada već dva puta. No, iz ŠPUD-a su odlučili kako će upravo zbog toga obilježiti 141. rođendan škole Milenijskom fotografijom i to ispred same zgrade u obnovi.

– Suočeni s brojnim novim izazovima i dislociranom nastavom, profesori i učenici ŠPUD-a pozivaju vas da zajedno ispratimo zadnje trenutke 140. godine škole i dočekamo zajedno njen 141. rođendan ispred same zgrade škole i to snimanjem Milenijske fotografije pod nazivom ‘I LOVE ŠPUD’. Fotografiju ćemo zajedničkim snagama/tijelima snimiti ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu. Poziv na sudjelovanje upućujemo svim bivšim i sadašnjim ŠPUD-ovcima, profesorima, prijateljima i simpatizerima naše škole, objavili su iz ŠPUD-a.

Izdvojeni članak

Obnova srednjih škola nakon potresa u Zagrebu ponovno produljena: U nekima radovi i do 2025.

Na snimanje fotografije se odazvalo oko stotinu ljudi. Kako su objasnili iz škole, natpis ‘I LOVE ŠPUD’ prati formu znaka ‘I LOVE NY’ poznatog američkog dizajnera Miltona Glasera, koji je za života podržao inicijativu Škole i bivših učenika da kreiraju stranicu na društvenim mrežama pod istim nazivom.

– Milenijska fotografija je događaj, okupljanje ljudi koji pripadaju nekoj temi i međusobno se druže, a sama fotografija je dokument, uspomena na taj susret ili događaj. Tako je bilo na prvoj Milenijskoj i nastavilo se sve do danas, rekao je fotograf Šime Strikoman.

Podsjetimo, Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn zbog obnove se trebala seliti na Zagrebački velesajam i to u Kineski paviljon. Roditelji i djelatnici škole zbog toga su negodovali jer je prostor u koji su se trebali preseliti dvostruko manji nego prostor u kojemu je škola inače funkcionirala. U prostor koji je više nego dvostruko manji nego onaj koji su imali u početku, škola bi trebala preseliti sav materijal potreban za rad, električna kola, peći za emajl i keramiku, spremnik u koji stanu tri tone gline, fotostudio, laboratorij i druge alate.