Pretraga

U školama dosad pronađeno 29 lažnih diploma i svjedodžbi: Počela provjera i u studentskim centrima

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja provjeru diploma i svjedodžbi u školama, a ta provjera vjerodostojnosti isprava svih zaposlenih u sustavu trebala bi završiti u siječnju. Dosad je 29 osoba dobilo otkaz jer je radilo s lažnom ispravom, a svim novim zaposlenicima diplome se provjeravaju prije zapošljavanja. Počela je i provjera isprava zaposlenih u studentskim centrima.

diploma Foto: srednja.hr

Do sada je, kažu iz Ministarstva, otkriveno 29 nevjerodostojnih isprava. Od toga je 17 diploma, a 12 svjedodžbi.

Čije se isprave krivotvore?

Izdvojeni članak

Otkrivena 26. lažna diploma: ‘Specijalac’ ju sam izradio na računalu i 26 godina fejkao u školi

Najviše se krivotvore diplome Sveučilišta u Zagrebu, dosad ih je pronađeno čak devet lažnih.

Slijede tri inozemne diplome. Jedna je Visoke poslovna škole strukovnih studija u Novom Sadu, jedna Sveučilišta u Grazu, a krivotvorili su i diplomu Sveučilišta u Ljubljani.

Dvije krivotvorene diplome “dolaze” sa Sveučilišta u Osijeku, a krivotvoritelji su se zaposlili s po jednom diplomom sveučilišta u Zadru, Rijeci i Splitu.

Provjeru vjerodostojnosti diploma rade škole sa sveučilištima i u slučaju pronalaska nevjerodostojne isprave obavještavaju Ministarstvo.

Izvanredni otkaz i prijava

Izdvojeni članak

Najnovija pomoć u otkrivanju lažnih diploma je blockchain tehnologija

– Ministarstvo nije ovlašteno davati podatke o konkretnim osobama. Međutim, ukoliko je u natječajnom postupku priložena lažna dokumentacija, osobi prestaje služba izvanrednim otkazom ugovora o radu, dakle, kao što je ministrica istaknula u svojim javnim nastupima, sve varalice će se identificirati te da će dobiti izvanredni otkaz, a onda i prijavu DORH-u. Svi koji su se zaposlili temeljem krivotvorenih diploma sigurno taj posao ne mogu zadržati i bit će upućeni u daljnji postupak, objašnjavaju iz ministarstva.

Ističu kako su za postupak provjere nadležni ravnatelji škole koji su, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, poslovni i stručni rukovoditelji školske ustanove odgovorni za zakonitost rada i stručni rad ustanove.

Provjere već pri zapošljavanju

Provjera diploma, kažu, opširan je proces koji će prema procjenama za sve zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja trajati oko godinu dana.

No da se ‘ne bi ponovilo’ da se netko zaposli s lažnom diplomom, Ministarstvo je izdalo uputu da se kod svakog novog zapošljavanja obavezno provjeravaju diplome.

– Dodatno, dana 31. svibnja 2019. upućen je dopis prema svim studentskim centrima u Hrvatskoj u kojem se traži provjera vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja zaposlenika studentskih centara u Republici Hrvatskoj, zaključili su iz Ministarstva.