Pretraga

Skupina studenata za šestogodišnjaka napravila robotsku ruku

A- A+

Šestogodišnjem Alexu Pringu je 14 studenata sa Sveučilišta u Floridi ostvarilo san i napravilo elektroničku ruku koja bi mu trebala olakšati djetinjstvo. Dosadašnji slični uređaji u prosjeku koštaju oko 40 tisuća dolara te si ih prosječna obitelj teško može prijuštiti. Nova inovacija izrađuje se pomoću 3D printera i košta samo 300 dolara, a nacrte i upute kako ju izraditi objavljeni su i na internetu.

Studenti strojarstva Sveučilišta u Floridi napravili su robotsku ruku za šestogodišnjeg Alexa Pringa koji se rodio bez podlaktice. Prošli petak članovi tima Alberto Manero i Mateo Alvarez sastali su se s dječakom kako bi mu pomogli na privikavanje na njegovo novo pomagalo, objavio je sun-sentinel.com.

Izdvojeni članak

Karlovačka Tehnička škola jedina u Hrvatskoj ima vlastiti 3D printer

Već nakon nekoliko minuta Alex je svladao prve pokrete

Za izradu elektroničke ruke i dlana 14 studenata koristilo je 3D printer i opremu potrebnu za njezino pokretanje kao što su baterije i zupčanici, a sve zajedno su potrošili 350 dolara.

Nakon šest mjeseci stvaranja Alex je uspješno demonstrirao svoj novi ud manjoj grupi zainteresiranih ljudi. Djelovanjem mišića nadlaktice stvara se napon koji aktivira ruku i dlan. Prema riječima Manera, voditelja cijelog tima, dječak je vrlo brzo svladao otvaranje i zatvaranje ruke. Već nakon nekoliko minuta uspio je uhvatiti gumenu patkicu, a kasnije je prisutnima uspio dobaciti i lopticu.

Dosadašnji uređaji koji mogu zamijeniti neke funkcije ljudskih udova u prosjeku koštaju oko 40 tisuća dolara, a s obzirom da se Alex još razvija i raste njegova bi obitelj svako toliko morala kupovati novu.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Nevjerojatne stvari nastale pomoću 3D printera

Nacrte objavili na internetu

Ekipa s navedenog američkog sveučilišta nacrte za izradu svog izuma objavila je na internetu pa sada svatko tko ima pristup 3D printeru može pomoći.

– Električna ortopedska pomagala za djecu kompliciranija su za izradu nego li za odrasle zbog toga što su svi dijelovi manji pa je potrebna veća preciznost i koncentracija, izjavio je Manero te objasnio kako se njihov izum može vrlo lako prilagoditi pa kada će Alex narasti oni će morati samo isprintati novu, malo veću ruku, što će ih koštati samo dvadesetak dolara.

U budućnosti im je cilj dodatno usavršavati svoj izum, a za početak bi željeli poboljšati izgled pa da sama proteza izgleda prirodnije.