Pretraga

Šokantni rezultati istraživanja među hrvatskom mladeži: Svaka druga osoba u vezi doživljava nasilje

A- A+

Nasilje u vezama ne doživljavaju samo odrasli, nego i osobe mlađe životne dobi. Da je stanje uistinu alarmantno, pokazuju rezultati istraživanja kojeg je ove godine proveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI). Prema statistici, čak je 58% mladih doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskoj vezi.

Screenshot: YouTube

U okviru projekta ‘Love&Respect – prevencija nasilja u adolescentskim vezama’ CESI je 2018. godine proveo istraživanje na reprezentativnom uzorku mladih u dobi od 16 do 26 godina.

Najčešće je psihično nasilje

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci: Tinejdžeri u Hrvatskoj ne prijavljuju nasilje, a šamar i ‘šlatanje’ u školi nisu im problematični

Rezultati do kojih su došli vrlo su zabrinjavajući – pokazuju da je 58% mladih doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama. Istovremeno, čak 70% mladih izjavljuje da su doživljavali takva ponašanja kroz duži vremenski period. Kako poručuju iz CESI-ja, najčešće se radi o psihičkom nasilju koje uključuje kontrolirajuće i posesivno ponašanje, izrazitu  ljubomoru i ucjene.

Zabrinjavajuća je i učestalost ponašanja partnera koje mladi nerijetko ni je doživljavaju kao vrstu nasilja. Istraživanje CESI-ja kaže kako svaku petu mladu osobu partner često provjerava i inzistira znati gdje je i što radi. Izrazito ljubomorno ponašanje u vezi doživljava jedna od pet mladih osoba, a 17% mladih doživjelo je u više navrata da partner kontrolira i provjerava njihov mobitel.

Nametanje osjećaja krivnje zbog provođenja vremena s prijateljima i obitelji doživljava višekratno jedna od šest mladih osoba, dok jedna od deset mladih osoba kontinuirano doživljava  emocionalne ucjene u vezi (npir. ‘ako ne učiniš to i to prekinut ću s tobom’). Isto toliko ih doživljava ponižavanje od strane partnera, odnosno partnerice koji im govore da ‘ništa ne vrijede’, ‘trebaju smršaviti’, ‘glupi su’ i slično.

Kampanja kojoj se mogu priključiti svi

U okviru  16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama (25. studenog -10. prosinca) CESI provodi kampanju na društvenim mrežama #TeensToo usmjerenu na osvještavanje problema nasilja u partnerskim odnosima koje se događa već u doba adolescencije.

 – Pozivamo mlade, ali i sve one koji žele doprijeti prevenciji nasilja u partnerskim odnosima  među mladima da na društvenim mrežama objave selfi/fotografiju uz hashtag #TeensToo na kojoj će držati jednu od izjava: 58% mladih doživjelo je neki oblik štetnog/nasilnog ponašanja u partnerskim vezama #TeensToo; 17% mladih doživjelo je u više navrata da partner/ica kontrolira i provjerava njihov mobitel  #TeensToo; 1 od 5 mladih doživljava izrazito ljubomorno ponašanje u vezi #TeensToo; Vaša izjava #TeensToo, poručuju iz CESI-ja.

U velikom intervjuu iz 2016. s psihologinjom Ivanom Mrgan doznali smo koje sve vrste nasilja u vezama postoje, kako nasilje prepoznati i kakve ga osobe najčešće vrše, a o više o tome možete čitati na ovoj poveznici. Ukoliko ste žrtva nasilja u vezi ili znate nekoga tko je žrtva, možete se obratiti sljedećim tijelma i organizacijama:

• Policija (192)
• nadležni centar za socijalnu skrb (ako se radi o maloljetnim osobama i ako se radi o obiteljskom nasilju)
• nadležni obiteljski liječnik ili liječnik školske i sveučilišne medicine
• Centar za promicanje mentalnog zdravlja (01 48 63 357)
• Hrabri telefon (116 111)
• Plavi telefon (01 48 33 888)
• Ženska soba (01 61 19 174)