Pretraga

Spas za zaboravne: Najveća knjižnica u državi oprašta zakasninu, ove datume si zapišite

A- A+

Nacionalna i sveučilišna knjižnica sljedeći tjedan slavi svoj dan, a tim povodom odlučili su razveseliti i svoje korisnike. Od ponedjeljka, 22. veljače, do srijede, 24. veljače, posuđene knjige moći će se vratiti bez zakasnine.

ilustracija: Thought Catalog / Unsplash

NSK ima odličnu vijest za sve zaboravne korisnike, među kojima je i autor ovih redaka.

– U povodu obilježavanja Dana Knjižnice, knjige posuđene u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu mogu se vratiti bez plaćanja zakasnine od 22. do 24. veljače 2021. godine, objavili su iz NSK.

Podsjetimo, 22. veljače 1483. godine otisnuta je prva hrvatska tiskana knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora pa taj datum naša nacionalna knjižnica koristi za svoj dan. Gotovo svake godine, akcijama poput ove, obilježe ga i sa svojim korisnicima.

– Knjige se vraćaju na pult na kojem su bile posuđene, odnosno na ulaznoj razini te u čitaonicama na trećem i četvrtome katu, pojasnili su iz Knjižnice.

Ako ste zaboravili vratiti knjigu (ili, kojim slučajem, više njih), savjetujemo vam da si razdoblje od 22. veljače do 24. veljače označite u kalendaru. Kako ni na priliku za besplatnim vraćanjem knjiga, ne biste zaboravili.

Izdvojeni članak

Ako 2021. ne počnete čitati, nećete nikada: Država za čitanje daje 14, a EU dodatnih 40 milijuna kuna

Podsjetimo i kako je Vlada, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, 2021. proglasila godinom čitanja. Međutim, s godinom čitanja ne planira se ostati samo na formalnosti. Za poticanje čitanja država tako izdvaja 14 milijuna kuna, dok iz EU fondova za projekte dolazi dodatni 41 milijun kuna.