Pretraga

U srijedu se štrajka u četiri županije: Pogledajte gdje neće biti redovne nastave

A- A+

Ušli smo u deveti dan štrajka u osnovnim i srednjim školama, a od ovog utorka on se nastavio prema cirkularnom modelu. Danas su u štrajku Karlovačka, Zagrebačka i Vukovarsko-srijemska županija, a sindikati su otkrili u koje će se četiri županije štrajk održati u srijedu, 23. listopada.

U kojim se županijama štrajka u četvrtak, 24. listopada, doznajte ovdje.

Foto: Unsplash | obrada: srednja.hr

Kako smo već jutros pisali temeljem obavijesti na stranicama pojedinih škola, u srijedu će se prema cirkularnom modelu štrajkati u Istarskoj i Varaždinskoj županiji, a štrajku se pridružuju i zaposlenici škola u Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Sutra se, dakle, redovna nastava zbog štrajka prekida u čak četiri županije.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama u ovim trenucima na Markovom trgu u Zagrebu održavaju konferenciju za medije, a možete ju uživo pratiti na Facebook stranici portala srednja.hr.

U tijeku je deveti dan štrajka, a ovoga utorka on se odvija u školama Karlovačke, Zagrebačke i Vukovarsko-srijemske županije. Drugi ciklus cirkularnog štrajka, ako se sindikati ne dogovore s Vladom prije tog roka, trajat će do 31. listopada.

Kako su nam jutros u telefonskom razgovoru kazali sindikalni povjerenici u Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, odaziv na štrajk u te dvije županije na istoj je razini kao i u ponedjeljak, kada se štrajku odazvao rekordan broj zaposlenika škola. Dodali su, nestrpljivo iščekuju poziv Vlade na sastanak, kako bi se što prije postigao dogovor oko zahtjeva za povećanjem koeficijenata složenosti poslova u školama. Do sada se Vlada oko datuma tog sastanka nije oglasila.

Podsjetimo, zaposlenici osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske štrajkaju s ciljem da im se poveća koeficijent složenosti posla, u prosjeku za 6,11%. Istovremeno, Vlada nudi povećanje osnovice plaće svim zaposlenicima javnih službi za 6,12% i to u tri vala po 2%. Prosvjetarski sindikati višekratno su ponovili kako to ne zadovoljava njihov zahtjev. Tvrde, i će dalje plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama zaostajati za plaćama osoba iste razine stručne spreme i jednake složenosti posla, a za primjer uzimaju asistente na fakultetima.

Štrajku se u četvrtak pridružuju i fakulteti, najavio je to potkraj prošloga tjedna Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ovaj je sindikat zatražio povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje i predavače koji nemaju znanstveno-nastavno zvanje.

 

Više o štrajku nastavnika čitajte na sljedećim poveznicama:

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Poznato tko bi trebao provoditi analizu koja će utvrditi plaće u školama

Nastavnici se rugaju Plenkoviću: Pogledajte što su učeniku Andreju upisali u e-Dnevnik

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Štrajk na fakultetima kreće u četvrtak

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Nastavnici već danima štrajkaju za veću plaću: Ovako su se mijenjali njihovi koeficijenti

Iz sindikata odgovorili na pitanje hoće li zbog štrajka biti nadoknade nastave

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema