Pretraga

[Uživo štrajk u školama] Pogledajte u kojim je županijama odaziv na štrajk bio najveći, a u kojima najmanji

A- A+

Štrajk nastavnika i zaposlenika u osnovnim i srednjim školama nastavlja se i ovaj tjedan. Danas se kao i prvog dana (10. listopada) štrajka u cijeloj Hrvatskoj, a u podne će predstavnici sindikata najaviti kako će se štrajk nastaviti i koje će županije biti u štrajku sutra. Nastavnički sindikati zahtijevaju povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11 posto, te govore da neće odustati dok im se taj zahtjev ne ispuni.

ilustracija: srednja.hr

Danas štrajkaju sve škole u Hrvatskoj. Predstavnici nastavničkih sindikata u petak su rekli da će štrajkati i dalje sve dok se ne ispunje njihovi zahtjevi te da su pripremili plan štrajka do Svih svetih. Uz to su dodali da će ovog tjedna pripremiti i plan štrajka do kraja polugodišta.

17:10  Podaci Ministarstva različiti od brojki sindikata

Iako iz sindikata ističu kako izlaznost seže i preko 90%, podaci koje smo zatražili od Ministarstva znanosti i obrazovanja govore kako je odaziv bio nešto niži. U osnovnim školama u štrajku je, prema podacima MZO-a ukupno sudjelovalo 72,12% radnika, dok je njih 12,19% izvršavalo obaveze. U srednjim školama u štrajku je sudjelovalo 68,41% radnika, dok je njih 17,52% izvršavalo obaveze. Podaci MZO-a tako pokazuju da je u osnovnim i srednjim školama ovog je ponedjeljka u štrajku sudjelovalo više radnika nego prvog dana štrajka.

U tablici u nastavku možete vidjeti podatke o sudjelovanju po svakoj od županija. Kada je riječ o osnovnim školama, najviše se zaposlenika odazvalo u Varaždinskoj županiji, 79,02%. Podaci za srednje škole govore kako je najviša izlaznost, 77,02% bila u Brodsko-posavskoj županiji. Iz Ministarstva ističu kako se podaci odnose na sve zaposlenike, postotak onih koji rade i onih koji su u štrajku.

– Napominjemo kako podaci nisu obuhvatili zaposlenike koji su na bolovanju ili iz drugih razloga nisu bili prisutni na radnome mjestu (primjerice službeni put, rad u drugoj školi, itd), poručuju iz Ministarstva uz dodatak kako su tablice su popunjavale škole te ih dostavljale Uredima državne uprave u županiji, a potom su Uredi državne uprave te podatke objedinili i dostavili Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

*ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknuti ovdje.

Download [393.15 KB]

16:50 Današnji štrajk prošao uz pjesmu

Nastavnici i zaposlenici koji štrajkaju  danas su bili poprilično kreativni. U nekoliko škola snimili su prepjeve poznatih pjesama kojima šalju poruke Vladi i premijeru, a najbolje od njih možete vidjeti ovdje.

16:30h Veliki odaziv profesora na štrajk i prema podacima Preporoda

Danas, 21. listopada 2019. godine, štrajk je proveden u 379 osnovnih i srednjih škola u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema pristiglim podacima danas, osmi dan štrajka, štrajkalo je 82,22% zaposlenika, 81,72% u osnovnoškolskim ustanovama i 82,70% u srednjoškolskim ustanovama, priopćeno je iz Preporoda.

15:30h Rekordan odaziv na štrajk iz SHU

– kako smo na današnjoj tiskovnoj konferenciji imali samo 40% obrađenih podataka o sudjelovanju u štrajku, to Vas obavještavamo da je prebrojavanje završeno te da je današnji odaziv zaposlenika u osnovnoškolskim ustanovama u kojima djeluje Sindikat hrvatskih učitelja najveći do sada, odnosno  96,20 %. Ove brojke govore u prilog činjenici da su zaposlenici izrazito nezadovoljni najnižim koeficijentima u sustavu javnih službi. Ustrajemo na ispunjenju našeg zahtjeva jer ovo nije samo pitanje materijalnih prava već i pitanje našeg statusa u društvu te dostojanstva čitave profesije.

Sutra, 22. listopada 2019. godine, štrajk se nastavlja u Vukovarsko-srijemskoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji te ćemo raspored za daljnji tijek štrajka i naše planirane, dodatne aktivnosti objaviti na sutrašnjoj tiskovnoj konferenciji u 12,00 sati u Matici hrvatskih sindikata, priopćili su iz Sindikata hrvatskih učitelja.

14:35h Sindikati najavili novu press konferenciju

Sindikati su najavili novu press konferenciju sutra u podne, gdje bi trebali najaviti koje županije će štrajkati u srijedu.

14:20h U utorak sastanak parlamentarna većine

U utorak u 17h oko tema štrajka će se sastati parlamentarna većina, saznaje N1 televizija.

14:00h Nova epizoda animiranog crtića Cigla i Dodo posvećena štrajku profesora

12:25h Ministrica Divjak i dalje stoji uz sindikate, ali i protiv svoje Vlade

– Danas sam u Tučepima, sa Stručnog skupa ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova poslala jasnu poruku – mislim da najave o neplaćanju štrajka ili pak eventualnoj zabrani štrajka treba izbjegavati jer je važno da u ovom procesu čuvamo dostojanstvo učitelja koji koriste svoje ustavno pravo i bore se za svoj bolji status u društvu. Moramo pokazati poštovanje prema ljudima koji pripremaju našu djecu za budućnost i koji su bili spremni na promjene koje donosi reforma. Dijalog nema alternativu i svi dionici moraju što prije sjesti za stol, rekla je ministrica Divjak.

12:20h ‘Učitelji su drugi roditelji’

– Učitelji su drugi roditelji, mi stvaramo nove generacije. Nadamo se ljude koji će ostati u Hrvatskoj. Ne želimo stvarati zannje koje će sutra putovati autobusima izvan Hrvatske. Mi želimo bolje obrazovanje i bolju državu, rekla je Šprem i dodala da se njihova struka u Hrvatskoj ponižava.

Sanja Šprem uputila je poruku svim zaposlenima u sustavu obrazovanja s obzirom na to da su, kako je rekla, već počeli pokušaji dezinformiranja, slabljenja štrajka i prijetnji.

– Budite hrabri i dosljedni jer se borite za nešto neprocjenjivo, a to je dostojanstvo naše struke. Nemojte dozvoliti da u ijednom trenu pomislite da će čelništvo sidnikata izigrati vaše povjerenje. Mi ne odustajemo, idemo hrabro dalje.

premijer neće pozvati sindikate na razgovor danas. Mihalinec je imao poruku za Vladu.
– Riješite naš problem, riješite naše zahtjeve, pustite da učitelji uđu u učionice zadovoljni i da zajedno kreiramo budućnost, rekao je Mihalinec.
12:15h Sastanak u HDZ-u oko sindikata

12:12h Sindikati objavili u koje tri županije se štrajka sutra, 22. listopada.

Pogledajte u kojim županijam se sutra štrajka ovdje.

– Ovog puta štrajkat će manje županija u jednom danu jer je ciklus produljen i trajat će do 1. studenog. U srijedu će na Trgu Svetog Marka biti neki događaj vezan za štrajk, rekao je Mihalinec i dodao da će sutra reći detaljnije o čemu se radi.

12:10h Veliki odaziv na štrajk

Današnji rezultat štrajka je 93,42 posto, na temelju djelomičnih podataka, rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja i rekla da je to odgovor Vladi na prijetnje o neplaćenim danima u štrajjku

– U ovom štrajku pokazali smo jedinstvo. Ministar misli kazniti ljude u štrajku koji koriste svoje ustavno pravo. Dragi ministre, naši učitelji i zapsolenici su na svojem radnom mjestu i kreativni su. Oni rade plakate, izrađuju, a vi ih samo još više tjerate da se bore za svoje dostojanstvo, rekla je Šprem.

12:05h Sindikati nisu zadovoljni s porukama iz Vlade

 – Od Vlade ne dolazi ni jedna riječ rješenja nego samo odlaganje i skrivanje problema. Poruke koje dobivaju zaposleni u odgoju i obrazovanju su loše, rekao je sindikalist Mihalinec.

12:00h Uskoro se objavljuju informacije o sutrašnjem štrajku

11:40h Igor Radeka komentirao za srednja.hr propalo mirenje

– Vlada se u potpunosti oglušila na naše zahtjeve, rekao nam je Igor Radeka.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja istaknuo je kako ne može iznositi detalje mirenja između sindikata i Vlade, ali da mora reći da je mirenje prošlo bez sadržaja.

– Vlada nam ništa nije ponudila, kaže Radeka. Povećanje plaća tražili su, dodaje, za oko 800 zaposlenika u nenastavnom i naznanstvenom zvanju. Na pitanje jesu li povećanje tražili kroz kolektivne ugovore ili povećanje koeficijenta, odgovara kako su se odlučili za treću opciju, ne otkrivajući o čemu se točno radi.

– Očekujemo da će svi kolege podržati štrajk u četvrtak, zaključio je Radeka.

11:35h Anketa Smatrate li da svi nastavnici zaslužuje iste plaće?

U prethodnoj anketi na portalu srednja.hr, preko 60.000 čitatelja odgovorilo je na pitanje podržavaju li štrajk nastavnika za veće plaće. Detaljnije o rezultatima te ankete saznajte ovdje, a sudjelujte i u novoj u nastavku.

11:30h Profesorica Tamara Šoić opisala je u pismu što je štrajk donio nastavnicima

Prosvjeta je jedanaesti dan u štrajku i dogodilo se ono što nitko, ni u najluđim snovima, nije očekivao.
Štrajk nas je ujedinio i zbližio. Svi ti e-dnevnici i slične novotarije, potjerali su nas iz zbornica, započinje pismo profesorica Šoić koje možete pročitati ovdje.

11:10h Štrajk je u jednakoj snazi kao i prošlog tjedna

Iako još nisu prikupili podatke iz svih škola, županijski povjerenici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama s kojima smo razgovarali, i danas su zadovoljni odazivom ljudi na štrajk te kažu da se on nastavio jednakom snagom.

Mihajlo Lerinc iz Splitsko-dalmatinske županije rekao je da je u štrajku preko 80 posto ljudi, te da se nastava uglavnom ne održava.

– Djeca ne dolaze u školi, pa čak i oni nastavnici koji su se prijavili za rad ne mogu održati nastavu, rekao nam je Lerinc.

I u Primorsko-goranskoj županiji se štrajk nastavio otprilike jednakim postocima, a kako nam je rekla povjerenica Radmila Miletić, prema podacima koje je do sada prikupila, čini joj se da je odaziv na štrajk čak i veći nego prošli tjedan.

U Osječko-baranjskoj županiji danas je kao i prošlog tjedna štrajk u gotovo 100 posto škola, rekao nam je povjerenik Ivica Nikić. Danas u školu nije došlo ni jedno dijete, a u jednoj školi je razrednica došla održati nekih 4, 5 sati, pa su djeca morala doći.

– Ustrajni smo u želji da obranimo svoje stavove i štrajk se nastavlja jednakom snagom. Dolaze izbori pa će se vladajućima bahatost obiti o glavu. Sve političke elite koje su kod nas bile na vlasti su iste, gledaju svoj interes i uvijek su zakidali obrazovanje, rekao je Nikić.

10:24h Nova epizoda animiranog crtića Cigla i Dodo posvećena štrajku profesora

10:17h Sindikat hrvatskih učitelja grafom objasnio što zapravo žele od Vlade

Nakon što je premijer Andrej Plenković sindikatima svih javnih službi, dakle ne samo školskima, ponudio povećanje osnovice plaće za 6,12% iz Vlade su se višekratno mogle čuti izjave kako je nejasno zašto se štrajk u školama nastavlja. Iz Sindikata hrvatskih učitelja zato su na jednom slikovnom prikazu pojasnili razliku u ponudi Vlade i njihovu zahtjevu. Na donjem grafikonu prikazano je što se događa samo povećanjem osnovice koju Vlada nudi i to na primjeru zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, zaposlenika u socijalnoj skrbi te asistenta na fakultetima.

Svima osnovica plaće raste za 6,12%, čime bi zaposleni u OŠ i SŠ i tim povećanjem jednako zaostajali za spomenute dvije skupine. Kada bi Vlada povećala osnovicu u svim javnim službama, a pritom i zahtjev školskih sindikata za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11%, zaposlenici u OŠ i SŠ više ne bi plaćom zaostajali za asistentima i zaposlenima u socijalnoj skrbi, što je prikazano na gornjem grafikonu.

10:05h Ministar rada tvrdi kako nije prijetio nastavnicima nakon propasti mirenja s visokim obrazovanjem

– Ovo nije kolektivno pregovaranje nego jednostrani zahtjev od strane sindikata. Mi smo izložili svoj plan, mirenje je završilo tako da nismo postigli dogovor. Kako nismo dali nikakvu ponudu? Ponudili smo povećanje kroz osnovicu, ponudili smo da zajedno sjednemo i redizajniramo cijeli sustav plaća, da konačno utvrdimo stvarne vrijednosti, A dok to sve radimo, dok se to događa, ponudili smo povećanje plaća 6,12 posto. Smatramo da ta ponuda može financijski zadovoljiti apetite svih u obrazovanju te ostalih u javnim i državnim službama. Ponuda je izbalansirana, održiva. Tijekom tjedna ćemo odlučiti što  ćemo dalje. Što se tiče same zabrane štrajka, samo je sud taj koji može zabraniti štrajk. Mi kao jedna stranka možemo podnijeti zahtjeve. Što se tiče plaćanja i neplaćanja, do kraja tjedna ćemo odlučiti. Mi ne prijetimo, mi smo rekli da su to opcije koja vlada ili DORH po službenoj dužnosti imaju. Mi ne prijetimo, ne želimo tako komunicirati. Nismo još ništa odlučili, dodao je ministar, a prenosi index.hr.

9:30h U podne će na press konferenciji iz sindikata najaviti kako se štrajka sutra (trebalo bi se nastaviti s cirkularnim modelom).

9.25h Propali su dogovori sindikata i Vlade oko plaća na visokim učilištima. Sindikati su sada sigurni da će se u četvrtak štrajkati i na fakultetima.

Izdvojeni članak

Štrajk na fakultetima kreće u četvrtak

Veće plaće tražili su za nenanastavno osoblje (čistačice, referente, tajnike, …), ali i predavače koji nemaju znanstveno-nastavno zvanje.

– Nisu nam ponudili ništa, doslovno ništa, rekao je Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja za N1.

Službeno je proglasio da u četvrtak idu u štrajk. Otkrio je i koliko će se često štrajkati.

– Svaki tjedan najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku. Očekujemo da će cijeli sustav biti u štrajku, istaknuo je Radeka, piše N1.

9:00h Danas se štrajka u cijeloj Hrvatskoj. Diljem zemlje ne radi većina osnovnih i srednjih škola. Internetom se širi Facebook status nastavnice Tamare Šoić, koja je ustvrdila kako je štrajk zbližio zaposlenike škola.

– Sve one godine šutnje i nezadovoljstva koje su se taložile – isplivale su i probudile nas. Bez puno dogovora i planova, ušetali smo u prazne zbornice, napunili ih smijehom, razgovorom, toplinom i nastavili tamo gdje smo davno zastali. Odlučni, prkosni, smjeli i jedinstveni, napisala je Šoić.

Više o štrajku nastavnika čitajte na sljedećim poveznicama:

Nastavnici se rugaju Plenkoviću: Pogledajte što su učeniku Andreju upisali u e-Dnevnik

Štrajk na fakultetima kreće u četvrtak

Danas se štrajka u četiri županije: Koliko je važan nastavnik pokazuje slučaj silovanja u Zadru

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Sindikati najavili veliku akciju za sljedeći tjedan: U ponedjeljak štrajk u svim županijama!

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

[Uživo štrajk u školama] Vlada povećava svim službenicima plaće za 6,12 posto

Pogledajte u kojim županijama u četvrtak i petak zbog štrajka nema nastave

Nastavnici već danima štrajkaju za veću plaću: Ovako su se mijenjali njihovi koeficijenti

Iz sindikata odgovorili na pitanje hoće li zbog štrajka biti nadoknade nastave

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Vijest koja će obradovati veliki broj učenika: Potvrđeno da se u srijedu štrajka samo u Zagrebu

Procurio raspored štrajka po danima, no sindikati imaju poruku za one koji su ga vidjeli

Doznajte u kojim županijama nastavnici štrajkaju u ponedjeljak: Čak ih je pet

Ministarstvo izbacilo manje brojke od sindikata: Dvije trećine zaposlenika u štrajku

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Još jedan štrajk u obrazovnom sustavu? Traže se veće plaće i za zaposlenike na fakultetima

Izvukli smo deset najvažnijih stvari o štrajku s današnje pressice nastavničkih sindikata

Pogledajte u kojim županijama sutra zbog štrajka nema nastave!

Sindikalisti zadovoljni početkom štrajka: ‘I učenici su uz nas’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu

[Uživo štrajk u školama] Pogledajte u kojim je županijama odaziv na štrajk bio najveći, a u kojima najmanji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap