Pretraga

Što je sa ‘ZG vrećicama’ u učeničkim i studentskim domovima? Konačno smo dobili odgovor Grada

A- A+

Ove subote u Zagrebu počinje novi model razvrstavanja otpada. Građani će miješani otpad odlagati u posebne, takozvane ‘ZG vrećice’. Nakon što iz Grada nisu odgovarali na naše upite o provođenju novog sustava u studentskim i učeničkim domovima, sada smo dobili odgovor i objašnjenje.

ZG vrećice

zg vrećice | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

S ciljem poticanja građana Zagreba na razvrstavanje otpada, uvodi se novi sustav odlaganja otpada u kojem će fiksni dio za kućanstva iznositi 45 kuna mjesečno, za poslovne korisnike 90 kuna, dok će se dodatno kupovati vrećice za mješoviti otpad. Kao što smo ranije pisali, iz Grada nismo dobili odgovor kako će razvrstavanje funkcionirati u studentskim i učeničkim domovima. Iz Studentskog Centra u Zagrebu kazali su da se novi model na njih ne odnosi, dok su iz jednog učeničkog doma rekli da će ipak kupovati vrećice. Sada je stigao odgovor Grada.

‘Studentski i učenički domovi pripadaju kategoriji poslovnih subjekata’

Iz Zagrebačkog holdinga kazali su da odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada korisnike javne usluge razvrstava u dvije kategorije. Jedna kategorija su korisnici kućanstva, odnosno građani, a druga kategorija je poslovna, odnosno korisnik koji nije kućanstvo.

– Studentski i učenički domovi pripadaju kategoriji poslovnih subjekata. Oni koji ne posjeduju vlastiti spremnik za miješani komunalni otpad, već ga dijele s korisnikom kućanstva, moraju kupovati standardizirane vrećice, a oni koji imaju pojedinačni ugovor s davateljem javne usluge ne moraju odlagati miješani komunalni otpad unutar standardiziranih vrećica, već direktno u spremnike pod ugovornom obvezom, rekli su iz Zagrebačkog holdinga.

Izdvojeni članak
ZG vrećice

Kaos s novim modelom otpada u Zagrebu: Učenički i studentski domovi provodit će različitu praksu

U domovima oko 10.000 korisnika

Kako su nam već objasnili iz Studentskog Centra u Zagrebu, oni javnu uslugu koriste pojedinačno, pojedinačnim ugovorima, što znači da stanari studentskih domova nastavljaju s dosadašnjom praksom odlaganja otpada. Iz Zagrebačkog holdinga istaknuli su da studenti koji su korisnici studentskih domova pojedinačno ne plaćaju uslugu odvoza otpada, već poslovni subjekt u kojem žive i koji je dužan osigurati način i provedbu razvrstavanja otpada sukladno trenutno važećim odlukama.

– Naravno da će i studenti sudjelovati u novom modelu zbrinjavanja otpada, unutar zajednica u kojima žive. Potreban je angažman svih u razvrstavanju otpada i doprinosu čišćem i urednijem Zagrebu, poručili su iz Zagrebačkog holdinga.

Navedena mjera tako se neće odnositi, prema prošlogodišnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, za ukupno 7.413 studenata i 2.309 učenika smještenih u domovima.